Припрема...

24. август 2021.

Министарка Чомић асистира у прављењу војвођанске нације


И поред жестоких критика што гледа благонаклоно на захтеве појединих странака да се на следећем попису уведе и национална припадност „Војвођанин“, министарка за људска и мањинска права и друштвени дијалог Гордана Чомић не одустаје од даљих разговора на ову тему, поручује да се људима мора дозволити да слободно искажу свој идентитет, а оне који је нападају надмено назива – незналицама.

Наиме, она је објаснила да се прашина око њених разговора са лидером ЛСВ Ненадом Чанком и Александром Оџићем из Војвођанске партије, а који су тражили да се на попису уведе и рубрика „Војвођанин“, подигла зато што „критичари или не читају законе па су поносни на незнање или их читају па користе популизам и све што би спречило дијалог на који сви људи имају право“.

Одмах је реаговао и потпредседник СНС Миленко Јованов, иначе Кикинђанин, који је већ поручивао да су и претходне овакве иницијативе аутономаша неславно прошле:

– Госпођа министарка, по свом старом лошем обичају и пракси самозване елите, себе поставља на некакве божанске висине, па са њих, њој недостојном плебсу, гомилом испразних речи и још испразнијих фраза, покушава да замагли суштину. А суштина је да она асистира у стварању нове нације, ко зна који пут, на рачун српског народа – поручио је Јованов за „Новости“.

Министарка Чомић се у изјави за Танјуг позвала на Закон о попису и препоруке и резолуције Савета Европе:

– Можете заузети становиште – баш ме брига за све прописе, баш ме брига за људска права и ружити Војвођане или људе који се из својих разлога морају изјаснити као „остали“, а можете имати храбрости па учествовати у дијалогу. Војвођанске партије имају идеју да то буде и регионални идентитет, који каже да је неко Војвођанин, као што је регионални идентитет био Југословен.

Јованов на ово пита како јој „није пало на памет да се регионално људи у Војводини одреде као Банаћани, Бачвани или Сремци“. Додаје и да овде није суштина у регионалном идентитету него у стварању нове нације:

– Будући да је госпођа Чомић својевремено била поносита полазница тзв. Кумровачке школе Савеза комуниста, не чуди што наставља политику која се на тој школи учила и која је зацртана на Дрезденском конгресу и која је на крају довела до одвајања и нација и територија које су биле саставни део српског етничког простора. Не би било лоше да најзад прихвати да је Тито умро и да је доста било играња кумровачких курсаџија са српским народом. Најзад, све што говори је у директној супротности са политиком председника Вучића. Док се он бори да заштити право Срба да буду Срби од оних који то право оспоравају, док се бори да Срби сачувају свој идентитет, њему иза леђа ће, усред Србије, неко да прави нови национални ентитет и заметак нове нације?! Е, па, баш су се заиграли…