Припрема...

24. децембар 2014.

Могући проблеми због промене статуса Фонда


fond-za-kapitalna-ulaganja-logoСкупштина Војводине ће на седници у уторак 23. децембра осим  буџета за наредну годину, требало да на предлог покрајинске владе номинално угаси Фонд за капитална улагања.  Попут буџета, и тај предлог ће подржати чланице владајуће коалиције, како се то могло ових дана закључити из изјава представника владајуће коалиције, међутим, ДСС има оштре замерке и у односу на буџет и на оснивање управе за капитална улагања.

Проблеми с променом статуса Фонда у управу јављају се на неколико нивоа упозорава посланик Демократске странке Србије Миленко Јованов.

Он напомиње да ће управа градити објекте, који ће бити у власништву Покрајине, али је питање ко ће да плаћа одржавање тих објеката.

Миленко Јованов каже да ће Управа за капитална улагања директно пребацивати новац локалним самоуправама за пројекте. То би, сматра Јованов, могло бити веома опасно јер је стање у немалом броју локалних самоуправа такво да је и те како могуће да се пребачени новац потроши за друге намене, иако је то кривично дело.

– Све у свему, све оно што се ради у погледу капиталних улагања, могло се радити и преко Фонда. Формирање управе може изазвати приличан број потешкоћа и проблема, а најгоре је што ће и те проблеме власт решавати новцем грађана, као у случају Тесла банке или Развојне банке Војводине.

– Локалне самоуправе неће бити власници тих објеката који ће да гради управа за капитална улагања, можда ће бити само корисници. Зашто би било ко улагао у одржавање нечега чему није власник, посебно ако нема довољно новца у локалном буџету? – пита Јованов. Уосталом, шта ће му бити санкција за изостајање улагања? Покрајина ће да однесе неку зграду, коју је Управа изградила, у Нови Сад? Последица свега тога биће да ће бити огроман број објеката у власништву Покрајине који не вреде ништа, или пропадају, а на чије се одржавање троше милиони из покрајинског буџета.

Од тога је можда и већи проблем што посланици неће имати увид у то како се паре троше. Јованов, наиме, истиче да ће управа полагати извештаје само Покрајинској влади. Како наводи, то је, додуше, и до сада био случај, али је бар формално постојала обавеза подношења извештаја Скупштини Војводине.

– Неколико таквих извештаја и поднео је садашњи директор Фонда. Након формирања управе, посланици ће, али и јавност, бити потпуно ускраћени контроле над њеним радом. То фактички значи да ће све податке о раду управе посланици добити приликом усвајања буџета. За све остало мораће да интервенишу по основу посланичких питања и слично. Дакле, и онако нетранспарентан рад Фонда, биће још нетранспарентнији у случају управе – поручује Миленко Јованов.