Припрема...

9. новембар 2022.

Молим вас да се најважнији пројекти за Кикинду реализују што пре


Народни посланик Миленко Јованов похвалио је Владу Србије због намере да у Кикинди изгради пречистач отпадних вода и две обилазнице, али је позвао и на велику акцију пошумљавања, завршетак изградње фабрике воде, изградњу кружног тока код Башаида, брзе саобраћајнице до Сомбора и повезивање града са Румунијом, Мађарском и Хрватском

„Као посланик који долази из Кикинде, мислим да је важно да у дану за гласање подржимо оно што је предложено од стране Владе, јер је пречистач, који треба да се ради у Кикинди, веома важан за наш град, као што су важни и неки други пројекти. Господине Весићу, очекујем од Вас контролу и реализацију, беспрекорну реализацију, и пројекта фабрике воде у Кикинди. То је јако важан пројекат за нас и јако је важно да грађани Кикинде у што краћем року, наравно, све у складу са оним што су стандарди изградње, добију чисту воду за пићe.

Овим речима започео је обраћање у Народној скупштини Србије Миленко Јованов, народни посланик и шеф Посланичке групе „Александар Вучић- заједно можемо све“, и поручио да ће се, у сарадњи са Покрајинским секретаријатом за пољопривреду, шумарство и водопривреду, финансирати и минипостројења за села, тако да сви грађани на територији Града Кикинде имају добру воду за пиће.

Поручио је и да је, такође, важно да се настави и са изградњом брзе саобраћајнице Сомбор-Кикинда или Наково-Бачки Брег, а поздравио је и издвајање новца за планирање две обилазнице, око Меленаца и око Башаида, чиме ће се убрзати пут до Зрењанина, односно Кикинђани ће се брже и лакше „прикачити“ на Зрењанин, а онда касније и на два ауто-пута који ће ту да се граде, ка Београду и ка Новом Саду.

„Желео бих да вас замолим да имате у виду, посебно када буџет буде био на дневном реду, да пробамо некако да видимо да се у том буџету нађе и кружни ток у Башаиду. То је село које се налази пред Кикиндом и које има укрштање два пута на којима често се возачи збуне. Знакови постоје. Врло су јасно постављени. Проблем је у томе што један пут води из Новог Бечеја, па преко Новог Милошева, Башаида, па до Торде, а други иде из Кикинде, преко Башаида до Зрењанина, и онда возачи из оба правца некада помисле да имају право првенства пролаза и зато на том месту имамо црну тачку, са великим бројем страдалих. Молио бих да имамо у виду то и да то пробамо да решимо. Наравно, то се питање решава обилазницом, али док обилазница не буде реализована, кружни ток решио би проблем са којим се људи суочавају“, поручио је Јованов.

Он је, такође, истакао и да Кикинђани до 2013. године нису имали прилику да виде ни како изгледа страни инвеститор, ни домаћи инвеститор, јер су им све фабрике биле затворене.

„Тај град, град у коме сам рођен и у коме живим, је погодила, она, како кажу, највећа јеврејска клетва – да Бог да имао, па немао. Град који је био врло богат, који је имао јаку индустрију, извозно оријентисану индустрију…  И оно што је преживело санкције, уништено је током приватизација и дошло је дотле да не ради ништа и да се не гради ништа. Ове саобраћајнице ће у великој мери помоћи да још неки инвеститори дођу и да се отворе још нека радна места. Са друге стране, веома нам је важно да се заврши фабрика воде, јер је већ дуго времена Кикинђанима то главна тема. Данас грађани сваког дана могу да виде напредује изградња те фабрике. За разлику од оних који су делили само летке са водом и причали о томе како ће нешто да ураде, ми заиста и радимо“, нагласио је Јованов.

Према његовим речима, веома важни за град су и пречистачи отпадних вода, али и свеобухватна акција пошумљавања, јер је Кикинда град са најмање пошумљених површина у Србији. Све ово, како је објаснио, веома ће променити еколошку слику у Кикинди, где ће онда грађани моћи да се, поред привреде и инфраструктуре, похвале и таквим резултатима.

„И као Кикинђанин и као посланик у Скупштини Србије, желим да подржим ове предлоге који показују да не одустајемо од онога што смо замислили, иако је криза, што показује снагу и стабилност наших јавних финансија. Молим вас и за ове ствари о којима смо причали. Онда када све то завршимо, остаће још да поразговарамо о северном краку који би могао да иде од Кикинде ка Хоргошу и тиме бисмо направили потпуну паралелу Коридору 10 кроз Банат. То би у великој мери променило слику и један девастиран регион, који је доста претрпео кроз лоше године санкција и приватизација, мало помогнемо, а онда да повежемо и да направимо транзитно место и кроз гранични прелаз Наково, ако би био позитиван одговор румунске стране, од Кикинде према Новом Саду, а на другу страну ка Темишвару, од Темишвара ка Сомбору па даље и кроз Хрватску. Још једном, и у име грађана Кикинде и у своје име, захваљујем се на томе што се није одустало од ових пројеката и молим вас да се реализују у најкраћем могућем времену, да Кикинђани виде шта Влада Републике Србије ради за њих. Видели су већ многе ствари, јер све најважније што је урађено у Кикинди, урађено је од када председник Вучић има доминантну политичку улогу на политичкој сцени у Србији и доминантно утиче на политику Владе Републике Србије“, закључио је Јованов.