Припрема...

23. септембар 2011.

Мрежа школа страховито касни


Сматрамо да је добро што је локална власт прихватила иницијативу Демократске странке Србије да се јавно расправља о мрежи Основних школа. ДСС сматра да ово није уско страначко питање, него једно од најважнијих питања за будућност града и зато се мора постићи потпуни консензус струке, грађана и политичких чинилаца. Управо зато, сматрамо да све странке морају да имају исти циљ, а то је проналажење најбољег решења које ће, затим, бити једногласно прихваћено у Скупштини општине.

Ипак, не можемо, а да не укажемо на то да локална самоуправа страховито касни са овом јавном расправом, да је годину дана прошло од усвајања Уредбе Владе која се односи на обавезу локалних самоуправа да предложе мрежу школа, а да општинска власт није урадила ништа. Статистичке извештаје које је општина понудила као некакав доказ свог рада, а које је могуће направити за неколико дана, или у најгорем случају недеља, не можемо сматрати озбиљним радом на овом питању.

Демократска странка Србије ће учествовати у јавној расправи, с тим што очекујемо од локалне самоуправе да предложи неке конкретне закључке и потезе, како бисмо уопште имали о чему да расправљамо. Грађани Кикинде врло добро знају да за ову власт нису гласали на изборима и да је формирана зато што су неки људи власт толико желели да су је на силу отели. Пошто је то тако, онда нека буду власт и нека се баве тешким и болним питањима, јер није сврха власти возикање у новим лимузинама, него решавање проблема грађана. Према томе, тек када локална самоуправа понуди одређена решења, јер им је то обавеза, ми ћемо изаћи са својим предлозима у жељи да допринесемо доношењу што бољег решења.