Припрема...

17. септембар 2022.

На свакој седници опозиционари се свађају око места за седење


Два дана је трајала свађа опозиционих посланика Александра Јовановића Ћуте и Милоша Јовановића око места за седење у Скупштини Србије, а обојица су желела да се сместе у први ред.

С обзиром да опозиционари не могу да се договоре ко ће где да седне, упитали смо Миленка Јованова, који је на челу Одбора за административно-буџетска и мандатно-имунитетска питања, како да се овај проблем реши.

– Административни одбор је надлежан да тај проблем реши. Први предлог је био да се они сами договоре ко ће где да седи. Међутим, према ономе што смо досад имали прилику да видимо, тај договор тешко иде – рекао је он за Ало!, и додао:

– Само не бих желео да мене или Административни одбор неко доводи у ситуацију да морамо да будемо некакав разредни старешина или учитељица која ће да распоређује ко ће где да седи по ономе како то већ иде у школи, виши да седе у позади, нижи напред. Ово је ипак Скупштина. Надам се да ће колеге имати довољно свести о томе да овакве ствари не треба да засењују оно што радимо.

Упитан шта ће бити уколико се опозиционари не договоре, Јованов је поручио:

– Уколико тог договора не буде било, Административни одбор ће морати да се руководи некаквим принципима, да ли ће то бити број освојених мандата или ће они сами дати предлоге, па нек се Административни одбор изјасни о сваком од тих предлога – додао је он и поручио да овај проблем треба да се реши у наредном периоду.

– Не мислим да би било добро да читав мандат траје расправа о томе ко где седи. Подсетићу вас само да је мандат започет тиме што је Мирослав Алексић опсовао Маринику Тепић због места за седење. На свакој седници људи из опозиције се свађају око места за седење и надам се да ћемо то успети да превазиђемо у неком наредном периоду одлуком Административног одбора, ако већ нису у стању сами да се договоре. Наћи ћемо неко решење и разместити их онако како треба да седе – поручио је Јованов и додао:

– Ово говори о две ствари у опозицији: прво о неозбиљности и о томе да су им значајне безначајне ствари и форма, а друго да се тамо води битка ко ће бити главни и да они показују мишиће једни другима, а да су им грађани ван листе приоритета.

Подсетимо, представници опозиције направили су општи хаос на почетку посебне седнице Народне скупштине на којој се разматрало стање на Kосову и Метохији. Свађа Ћуте и Милоша Јовановића поновила се и другог дана заседања.