Припрема...

6. септембар 2016.

На традиционалној застави и грб


Одбор Скупштине Војводине за питања уставноправног положаја утврдио је Предлог покрајинске скупштинске одлуке о изгледу и начину коришћења симбола и традиционалних Одбор Скупштине Војводине за питања уставноправног положаја симбола Војводине и упутио га Скупштини Војводине на усвајање. Одбор је за свог известиоца на седници парламента једногласно овластио професора новосадског Правног факултета др Слободана Орловића. Документ, који ће бити на дневном реду покрајинског парламента 15. септембра, готово је идентичан с претходним предлогом од пре годину, када за доношење није добио потребну двотрећинску подршку од укупног броја посланика Скупштине Војводине.

Новине у односу на Нацрт документа који је почетком јула Одбору упутила Покрајинска влада односе се на чланове 8 и 13 Нацрта, које је предложио др Слободан Орловић. Одбор је на његов предлог прихватио да се члан 8 документа допуни реченицом да традиционална застава може бити истицана и с традиционалним грбом у средини у одговарајућим размерама, док је члан 13, који се односи на санкције у вези с непоштовањем одлуке о изгледу и начину коришћења симбола усклађен с новим Законом о прекршајима.

Шеф посланичке група Српске напредне странке Миленко Јованов, који је јуче изабран за заменика председника Одбора за питања уставноправног положаја, реагујући на ставове ЛСВ-а, рекао је да је још мање уобичајено да се симболи донесу без икаквих правних основа, као што је био случај у претходном периоду, када су усвојени симболи који се сада користе упоредо с традиционалним симболима.

– Дакле, то што није уобичајено не значи да таква пракса не постоји већ негде – рекао је Јованов, који је најавио да ће СНС подржати одлуку о симболима. – С друге стране, за симбол који је до сада био симбол АПВ заиста се не зна, уз сав напор, шта представља. Заиста не видим ко у том симболу може видети симболику, осим нечијег уметничког надахнућа да нацрта грб и заставу од нечега што није никад било застава ничега у АПВ.