Припрема...

7. јануар 2020.

Највећи успех Србије у 2019. је што је успела да очува стабилност


Потпредседник Главног одбора Српске напредне странке Миленко Јованов у интервјуу честитао је грађанима Србије срећне празнике и осврнуо се на протеклу 2019. годину, али и на актуелне догађаје.

* 2019. година је иза нас. Како би је оценили, и на личном и на пословном плану?

– Као и свака година… Било је добрих ствари, које би требало поновити, али и грешака из којих би требало учити, да се не би понављале. Тако да ће примена тог стеченог искуства у овој години показати да ли је претходна била изгубљена, или добра.

* Шта бисте издвојили као највећи успех странке, а шта као највећи успех Србије у 2019. години?

– Мислим да је највећи успех Србије то што је и поред свих искушења, која нису била наивна, успела да очува стабилност, као и што је у атмосфери сталних притисака и саплитања, успела да оствари сјајне економске резултате и настави раст, запошљавање и инвестиције. Што се странке тиче, ми смо низом активности показали да смо убедљиво најорганизованија политичка снага у Србији. Међуитим, сматрам да је стратешки најзначајнији догађај за странку почетак рада страначке академије и промоција младих људи који су кроз ту академију прошли. Тиме се показује да странка о младима не говори само у фразама и флоскулама, него заиста у њима види и садашњост и будућност и да нема проблем да младим људима пружи прилику. Мислим да је та порука једнако важна и за странка и за државу.

* Како коментаришете то да сте један од кандидата за наследника Вучића на челу СНС?

– Српска напредна странка има свог председника и зове се Александар Вучић, а користим прилику да јавно замолим медије да ме изузму из нагађања, лицитација и спекулација на ту тему. Нити сам био кандидат за било шта, нити сам, нити ћу да будем.

* Да ли видите бољу сарадњу између власти и опозиције у предстојећој години?

– Искрено, не разумем у потпуности ту идеју о некаквој сарадњи између власти и опозиције. Ми смо политички противници, а демократија и подразумева различите погледе на свет, идеје и предлоге, а не да се се политичари држе за руке и певају “У свету постоји једно царство”. Уосталом, у вези са чим бисмо ми могли да сарађујемо са делом опозиције који предводе Ђилас, Јеремић и Бошко Обрадовић? Они би насиље и нестабилност, ми бисмо мир и стабилност. Они не желе аутопутеве кроз Србију, ми сањамо о томе да премрежимо Србију аутопутревијма и брзим пруграма. Они би поново да отимају стотине милиона евра од народа, а ми се боримо да народ живи боље. И онда, о каквој сарадњи ту може бити говора? Са друге стране, догађаји у Црној Гори су показали да овде постоји један део друштва,  који ће се прикључити свакоме ко је вољан да пљуне по Србији и Србима. На ком бисмо то пољу са таквима требало да сарађујемо? Ми ћемо наставити да се боримо за јаку, модерну и успешну Србију, а свако од њих нека ради свој посао, а коначну реч ће о свима дати народ.

* Како коментаришете тренутну ситуацију у Црној Гори?

– Мислим да се ради о сценарију који је спреман и за друге државе настале из бивше СФРЈ, као и квазидржаву Косово, у којима Срби живе и у којима своје епархије има Српска православна црква, а да је сав српски народ исконски осетио опасност за свој опстанак. Чини ми се да је идеја да се разори темељ и везивно ткиво српског народа ма где живео. Зато ме и не чуде помахнитали квазиинтелектуалци који запљуваних уста и закрвављених беоњача поново виде прилику да оптужују Србе и Србију, макар за нешто са чим немамо ама баш никакве везе, јер је очигледно важно створити утисак да су Срби и данас једини извор проблема и тиме одржавати у животу мантру на којој су неки изградили каријере, а неки згрнули милионе. На нама је да се боримо против тога, али на мудар, посвећен и промишљен начин. Уосталом, речи председника Вучића да су Срби јединствен народ и да нећемо никоме дозволити да нам уништи ни прошлост, ни будућност, говоре о томе да смо, можда по први пут, у дугом историјском раздобљу, свесни и ко смо и шта смо и куда желимо да идемо, али и како то да остваримо. Уосталом, о томе како се Србија брине о свом народу у окружењу најбоље говоре сами Срби из Републике Српске, Хрватске, Црне Горе, а сви су јединствени у оцени да им држава Србија никада више није помагала.

* Шта бисте пожелили нашим читаоцима у Новој години?

– Пуно здравља, среће и успеха на личном и пословном плану и да им се оствари све оно што и сами желе себи и својим најближима.

 

Извор: Србија Данас