Припрема...

19. децембар 2019.

Напредњаци о Меморандуму о Војводини: Захтев за државом у држави


Документ којим неколико партија и организација тражи успостављање аутономије Војводине у пуном капацитету, представници владајуће Српске напредне странке (СНС) оцењују као захтев за „државом у држави“.

„Овде би могло да се постави питање зашто кажеш децентрализација, а мислиш Република“, каже шеф посланичке групе СНС-а у Скупштини Војводине и потпредседник Главног одбора те партије Миленко Јованов.

Документ под називом Меморандум о будућности Војводине у Београду су потписали представници опозиционе Лиге социјалдемократа Војводине (ЛСВ), Војвођанске партије (ВП), Демократског савеза Хрвата у Војводини (ДСХВ), Алијансе војвођанских Румуна, Црногорске партије, Савеза Словака Војводине, Заједно за Војводину, Либерално-демократског покрета Војводине и Форума В-21.

На другој страни, Миленко Јованов из владајуће СНС каже да су се сличне идеје које не препознаје као децентрализацију земље, већ као паралелни систем у односу на државни систем Србије, већ појављивале на политичкој сцени у Војводини и да нису ништа ново.

„Оно што је ново и што на неки начин може да одговори на ове тезе постављене у Меморандуму јесу резултати које је Српска напредна странка постигла управо у Војводини. Ми смо врло ради да упоредимо резултате рада Српске напредне странке и коалиције коју предводимо у последње четири године са резултатима које су постигле између осталих и странке које су потписале овај Меморандум, у периоду од 16 година и да онда егзактно покажемо ко је заиста бринуо о Војводини, радио на томе да се у Војводини боље живи, а ко је о Војводини причао, лансирао тезе које су можда изазивале узнемирење у јавности и од тога, осим евентуално можда самих политичких странака и политичара који су то радили, нико други није имао никакву корист“, каже Јованов.

Извор: Слободна Европа