Припрема...

15. мај 2014.

Неки државни службеници не знају српски језик


politika-pre-tekstaНови Сад – Након што је означен као дежурни националиста, Миленко Јованов, председник војвођанског одбора ДСС-a, каже за „Политику” да је у делу јавности погрешно протумачена његова најава да ће тражити да се формирају „језичке патроле” како би се утврдило колико Мађара не говори српски језик. Јованов наглашава да они који на њему и ДСС-у „вежбају пљувачне жлезде” не желе да чују да је то одговор на „језичке патроле” које је претходно најавио Национални савет Мађара (НСМ), као контролу поштовања вишејезичности у називима званичних институција широм Војводине.

– Прихватам одговорност да нисам био довољно јасан, па је неко могао да протумачи да то што сам рекао значи да ћемо да упадамо људима по кућама и слично. Идеја је заправо да се провери да ли људи који раде у државној управи, у јавним предузећима и другим установама којима су оснивачи држава, покрајина или локалне самоуправе, користе службеним језиком државе Србије. Наравно, поред свог матерњег језика. Апсолутно нико никоме не брани да говори својим матерњим језиком. То је уставно и људско право.

Како то мислите да проверите?

Не знам. Морамо да видимо на који начин ће колеге из НСМ проверавати да ли на таблама по Војводини називи пишу и на мађарском језику, па ћемо и ми на исти начин радити. Онда ћемо да обавестимо јавност да ли грађани Србије који, нажалост, не знају мађарски језик, могу да остваре своја људска права у локалним самоуправама у којима раде службеници који, дешава се, не знају српски језик.

Зашто сте изабрали баш овај моменат за те „провере”?

То питајте НСМ. Врло је индикативно да се огласе након политичког јачања СВМ-а и експозеа мађарског премијера Виктора Орбана. Очигледно је некоме у интересу да између Мађарске и Србије постоји нешто што би могло да се назове меком границом. Забрињава ме то што нико није коментарисао „патроле” које је први најавио НСМ, нити Орбанов експозе који каже децидирано да је званична политика мађарске стварање територијалних аутономија Мађара у свим државама у којима они живе.

А. Комненовић/ Политика