Припрема...

8. октобар 2022.

Неким посланицима важан само Инстаграм!


Не знaмо за случaј у нашој парламентарној пракси да је Административни одбор шест пута расправљао о теми ко где седи у Скупштини, изјавио је јуче председник тог одбара Миленко Јованов.

0н је то рекао дан пошто је одбор утврдио распоред седења у великој сали парламента, пошто се четири посланичке групе раније нису усагласилe око тога.

Договор је требало да постигну посланичке групе коалиције НАДА, Нови ДСС-ПОКС, посланичка група коалиција „Морамо – Заједно“, посланичка група Зелено-леви блок, Не давимо Београд, Морамо и Европски региони.

Посланичке групе Зелено-леви блок, Не давимо Београд, Морамо и коaлиција „Морамо – Заједно“ су предлагале да посланици и даље седе као на конститутивној седници, али са таквим предлогом се нису слагали посланици коалиције НАДА.

Јованов је рекао да се приликом предлагања решења водио одлукама које су се примењивале у сазивима од 2012. до 2020. године.

Водили смо се нечим што је традиција овде у Скупштини, а то је да се омогући председницима одбора да седе у првом реду – рекaо је Јованов и објаснио да ће сада у првом реду седети Милош Јовановић (коолиција НАДА) и Небојша Зеленовић („Морамо – Заједно”). Место између њих се не попуњава зато што постоје три места, а четири посланичке групе, па ће две највеће имати свог председника клуба у првом реду.

– То је било неко оптимално решење у овом тренутку, искрено речено, мислим да одбор треба до краја мандата да донесе одлуку да се овакве ствари више не понављају. Ми очигледно можемо да заборавимо на време када је постојао неки витешки дух у парламенту где су се посланици међусобно договарали око периферних ствари, много је важније шта ћете да кажете него где ћете да седите, али очигледно имате посланике којима је најважније да их добро ухвати камера, за Јутјуб, за Инстаграм… – навео је Јованов.