Припрема...

14. октобар 2015.

Нема одговорности у управљању покрајинским финансијама


Поштовани председниче, поштовани посланици, уз унапред извињење господину Јаковљеву што ћу га вероватно нервирати читањем буџета по контима, али шта да радимо, како рече председник, морамо се држати дневног реда најстриктније што можемо.

Неколико пута је колега Радоман, господин Радоман, покрајински секретар, говорио о одговорности, управљању средствима и ја ћу покушати да прочитам како та одговорност на делу изгледа и како то изгледа у буџету.

Покрајински секретар за пољопривреду, господин Богарошки каже да је 211 милиона скинуто за пољопривреду, је л` тако? Добро сам записао. Дакле, 211 милиона мање за пољопривреду, а 100 милиона мање за невладине организације. Приоритети су јасни или као што ви кажете, господине Радоман, трпеће општине, градови, здравствене институције, а ја вам додајем – али неће трпети невладине организације. Узгред, то је оних 26-27, колико их је било, које су све индиректно или директно повезане са Демократском странком и које су средства из буџета добиле, вероватно ви знате боље од мене за шта.

Коришћење услуга и роба, трошкови путовања 120 милиона. Било је 123 или 128. Услуге по уговору, господин Милићевић је говорио, 623 милиона, специјализоване услуге 364 милиона, материјал, шта год то било, 493 милиона. Ту вам је 1,5 милијарда. Ни то неће да трпи, милијарда и по, али ће да трпе градови, општине, итд.
Шта још неће да трпи? Наравно, ваша омиљена тема, као и моја, запрашивање комараца 0 динара или 0% скинуто од онога што је планирано. Значи, све ћете да потрошите до последњег динара.

Како даље одговорно радите? Кажете овако, бесплатни уџбеници за ученике првог циклуса основног образовања, све скидате, 0 динара, а себи за путовања нисте скинули… Значи, од 27 милиона свих 27 милиона за бесплатне уџбенике скидате, а себи за путовања сте скинули три, осам, колико већ беше.

Унапређење онколошке заштите скидате за 50%, али зато пилот-пројекат Војвођанска кућа здравља финансирате са 100% онога што сте планирали, па је вероватно пилот-пројекат важнији од онколошке заштите.

Развој туристичког потенцијала у Војводини 75 милиона остаје од 100 милиона, значи, „Ћао-ћао“ посластичарница и остали могу да се надају новим средствима.

Шта радите у култури? Адаптација, санација зграде касине у Врднику 0 динара скидате, 25 милиона остављате, задужбина Саве Текелије у Будимпешти 100% скидате и 0 динара дајете. Изванредна одговорност. Матици српској скидате 15% и имаће 3,5 милиона по ставци 12021006, али зато зграда у Вррднику добија свих 25 милиона, јер је то приоритет Покрајинске владе.

Унапређење рада невладиних организација у области науке 0 динара скидате, 19 милиона дајете. Популаризација науке 9 милиона предвиђено, 9 милиона дајете. Развој погона нових технологија, буре без дна за финансирање свега и свачега, због тога сте ви свог секретара мењали, између осталог, а ја вам помогао, на моју велику част и понос, 378.800.000.

Господине Радоман, од срца вам честитам на одговорности према вашим невладиним организацијама, према вашим малим и средњим предузећима, према целој оној мрежи коју сте у протеклих 15 година направили по Војводини и коју и даље финансирате и немојте више причом – неће бити за плате, неће бити за дечије додатке. Ако има за ваше невладине организације, ако има за ваша путовања, па дајте онда и за те плате и за дечије додатке. Хвала вам.

(Реплика Покрајинском секретару за финансије Зорану Радоману)

Између осталог, да, ви сте указивали на туђу одговорност, а ја указујем на вашу, а пошто се налазимо у Скупштини Војводине, пре бих рекао да је тема одговорност Покрајинске владе, него Републичке владе, али то је та замена теза, коју сте провлачили током целе данашње седнице.

Са друге стране, оно што се заиста понавља из ситуације у ситуацију, а то се десило и када је Уставни суд оборио Закон о надлежностима, тад сте рекли – неће бити новца за финансирање пројекта „Треће дете“, итд. али сте имали новца за финансирање Војвођанске академије наука, коју сте претворили у Научно друштво Војводине. Сад сте рекли – неће бити за дечији додатак и за плате, али имате за невладине организације. Значи, хајде бар тај део онда некако ускладите, па када нема за нешто што је толико важно, онда дајте да видимо, да штедите и на себи и на оној мрежи о којој сам говорио, коју сте протеклих 15 година створили. Хвала вам.

 

Извод из стенографских бележака са 47. седнице СКУПШТИНЕ АУТОНОМНЕ ПОКРАЈИНЕ ВОЈВОДИНЕ, одржане 7. октобра 2015. године

ПРЕДЛОГ ПОКРАЈИНСКЕ СКУПШТИНСКЕ ОДЛУКЕ О РЕБАЛАНСУ БУЏЕТА АУТОНОМНЕ ПОКРАЈИНЕ ВОЈВОДИНЕ ЗА 2015. ГОДИНУ,