Припрема...

20. децембар 2022.

Немачка амбасадорка побркала лончиће


Невиђени дипломатски скандал! Амбасадорка Немачке Анке Конрад изјавила је да је за Немачку неприхватљив захтев Србије за повратак њене војске и полиције на КиМ јер, како је рекла, Резолуција 1244 не даје основ за повратак јединица.

– Постоји та резолуција и на основу ње Кфор ће формулисати и одговоре, то што смо ми рекли је да, из наше перспективе, Резолуција 1244 не даје основ за повратак јединица из Србије на север Косова, али уследиће одговор Кфора – рекла је она.

Директор Канцеларије за КиМ Петар Петковић реаговао је јуче на изјаву немачке амбасадорке у Србији Анке Конрад питањем како нема основа за оно што је написано у Резолуцији, а има за оно што није – кршење територијалног интегритета Србије.

„Какав је то принцип немачке амбасадорке да оно што је експлицитно написано у Резолуцији 1244, попут враћања војске на КиМ нема основа, а да оно што не постоји у Резолуцији, попут кршења територијалног интегритета Србије има основа.? Где је ту међународно право?!“, упитао је он у објави на Твитеру.

Скандалозну изјаву немачке амбасадорке за Ало! је прокоментарисао и Миленко Јованов, шеф посланичке групе напредњака.

– Ово показује колико је председник Вучић био у праву када је тражио од страних представника да напокон кажу који споразуми су, по њиховом виђењу, на снази и слова ког споразума мисле да се придржавају. Заиста је невероватно да се Србији шаљу овакве поруке, јер оне говоре да међународно јавно право не постоји, него само закон јачег, а да ти јачи могу да потписују шта год хоће, јер знају да то чине без икаквих обавеза да потписане акте икада примене. Ако је то пут којим свет иде, плашим се да будућност неће бити светла – нагласио је он.

Подсетимо, на административном прелазу Мердаре Кфору је, пре неколико дана, предат захтев Владе Србије за враћање стотину до хиљаду српских снага безбедности по Резолуцији 1244 на територију КиМ.

Истина је да Резолуција 1244 омогућава повратак српске војске на Косово и Метохију. У Резолуцији 1244 пише следеће:

„Потврђује да ће после повлачења, договореном броју југословенског и српског војног и полицијског особља бити дозвољен повратак на Косово ради обављања дужности у складу са анексом 2.“