Припрема...

20. фебруар 2015.

Неприхватљиво формирање пореске управе Војводине


Демократска странка Србије се противи формирању пореске управе Војводине, па макар и у оквиру Пореске управе Републике Србије, како ће бити предложено законом о финансирању АПВ. Сматрамо да су захтеви за формирањем пореске управе Војводине, полицијске управе Војводине, завода за статистику Војводине итд. засновани на духу Статута АПВ који је Уставни суд прогласио неуставним, као и да ти захтеви заправо имају за циљ институционално издвајање Војводине из Србије.

О конкретном решењу које ће Скупштини понудити покрајинска власт, одредићемо се када будемо имали пред собом цео текст. Тада ћемо знати да ли га има смисла поправљати амандманима, или га треба у целини одбацити, али сама чињеница да овај предлог проистиче из Платформе о полазним основама за израду закона о финансирању АПВ и Декларације о заштити уставних и законских права Војводине, које су препуне спорних ставова, говори да ће у тексту предлога закона бити мало тога што вреди подржати.

Најзад, за разлику од покрајинске власти којој је једино на уму како да дође до новца, за нас у ДС С-у је много важније како се новац који стигне у Покрајину распоређује. За нас је апсолутно неприхатљиво да се настави са праксом централизације и новосадизације Војводине, док читаве области, попут Баната, таворе у беди и неимаштини. Управо зато, сви наши захтеви за равноправним улагањем у све делове Покрајине биће још снажније изношени и као критика рада покрајинске власти, али и као критика оваквог концпта аутономије уопште.