Припрема...

7. септембар 2016.

Није урађено ништа ново


Потпредседник Српске напредне странке (СНС) и председник посланичке групе СНС у Скупштини Војводине Миленко Јованов је рекао да је изглед грба и заставе, односно симбола АП Војводине предвиђен Статутом АП Војводине и да је та одлука требало да буде донета знатно раније.

„Није овде урађено ништа ново и што није на неки начин већ донето као акт АП Војводине, већ је главно питање зашто то данас није урађено и ко је гласајући за Статут мислио да по старом обичају изврда спровођење Статута у том делу“, рекао је Јованов.

Одговарајући на примедбе да је неуобичајено да се доноси одлука о коришћењу традиционалних симбола, када већ постоје утврђени симболи, односно грб и застава Војводине, Јованов је рекао да је „још мање уобичајено да се одлука о симболима донесе без било каквог правног основа“.

То је, како је казао, „био случај у претходном периоду за оне симболе који ће се сада упоредо користити са овим традиционалним“.

„То што није уобичајено то не значи да таква пракса не постоји, а са друге стране, овај симбол који је до сада био симбол АП Војводине, заиста уз сав напор да предвидим шта он у ствари представља то не могу да утврдим и не знам да ли било ко у таквом симболу може да пронађе било какву симболику осим нечијег уметничког надахнућа да нацрта грб и заставу од нечега што никад није било грби и застава било чега у АП Војводини“, истакао је Јованов.

Према његовим речима, упоредно истицање досадашње заставе и грба Војводине и традиционалног грба и заставе Војводине ће учинити да „бар један симбол указује на припадност Војводине држави Србији“.

Јованов је додао да у политичком смислу традиционални грб и застава симболизују једну политичку идеју која је, како је рекао, 1918. године доживела врхунац и своју реализацију у практичном смислу.