Припрема...

6. новембар 2023.

Није време за експериментисање, већ за проверене и доказане људе!


Иако истраживања која смо имали прилике да видимо ових дана показују да нисмо фаворити на овим изборима и чак нам се говори да ће ови избори послати у прошлост СНС и нашу коалицију, иако смо и у Скупштини имали прилике да слушамо од опозиције да већ 18. децембра крећу хапшења и одмазда ми ћемо се борити да постигнемо што бољи резултат. На ове изборе излазимо са програмом за будућност и са резултатима које смо постигли у прошлости и који представљају гарант да оно што говоримо у кампањи можемо и умемо да остваримо, поручио је на почетку разговора за Ало- Миленко Јованов, шеф посланичке групе напредњака у Скупштини Србије и високи функционер СНС. 

Са њим смо говорили о предстојећим изборима, а најпре смо га питали да ли је ироничан када каже да нису фаворити на изборима.

– Опозиција заиста прича како 18. децембра почињу озбиљне промене, како ће светлост да победи таму и тако те глупости. На последњој седници парламента сам позивао посланике који су то говорили да својом каријером гарантују тај резултат, ниједан од њих то није хтео. Нисам ироничан, нека буде да не улазимо у кампању са позиције фаворита. У сваком случају желимо да разговарамо са грађанима и да представимо све што смо урадили и шта желимо да направимо у будућности.

Једна од тврдњи опозиције јесте да сигурно добијају изборе у Београду.

– У трилогији Роберта Хериса која за главног јунака има Цицерона и бави последњим периодом Римске републике, постоји реченица која каже отприлике: „Ако желите да препознате будалу у друштву то је онај који за себе тврди да зна унапред резултате избора“. Много ствари је урађено у Београду и ја мислим да Београђани то виде. Ако, пак, желе повратак у прошлост и враћање у ситуацију када је за Драгана Ђиласа и његове фирме било 619 милиона евра, али за грађане Београда мало шта, то је њихова воља и ми ћемо то поштовати. На нама је да се боримо и да покажемо шта смо све урадили у Београду и шта планирамо да урадимо. Грађани нека бирају.

Ако опозиција тврди да добија изборе у Београду, СПС поручује Ивица Дачић је премијер, шта остаје СНС-у?

– За нас са листе “Александар Вучић – Србија не сме да стане” је битно шта каже народ. Драго ми је због њих што су сами себе прогласили премијерима, градоначелницима, министрима, али коначну реч о томе даје народ.

Да ли Вас је изненадио слоган СПС-а?

– Није, то им је био слоган и на прошлим изборима. Како ће народ на то да реагује, видећемо. А друго, не знам колико је паметно ићи са тим, па освојити десетак одсто, јер то онда значи да је 90% грађана против те идеје.

Како коментаришете оптужбе опозиције да сте ви узели слоган Зорана Ђинђића?

– То није тачно. Он је рекао: „Ако сада Србија стане“ и наставио: “ма колико споро неко процењује да иде…”. На том примеру можете видети какавим се лажима служе. Постоји и видео снимак, и сви знамо шта је рекао. Они су променили његову реченицу као што су мењали све живо што се тог човека тиче, мењали су и његове политичке ставове да би га прилагодили себи и да би се о њега мртвог окористили. Сад су променили реченицу коју је изговорио, опет из истог разлога. И то раде они којима за живота није дао ни да му се приближе. Уосталом, ако им је толико стало до Ђинђићевих речи и ако заиста верују да је рекао да Србија не сме да стане, зашто су за свој слоган изабрали: “Србија мора да стане!”? Је л то њихов однос према Ђинђићу? Да се залажу за супротно од онога за шта се он залагао?

Колико је тешко имати кампању у тренутку када је свет на ивици глобалног сукоба?

– Изузетно тешко. Налазимо се у ситуацији када се више прича о томе да ће да избије трећи светски рат, него о новим технологијама које су се појавиле, путовању у свемир, вештачкој интелигенцији… Турбулентно је време у коме живимо, али мислим да баш зато грађани треба да изаберу стабилност која ће Србији омогућити да, колоквијално кажем, лети испод радара. Ми смо у два светска рата учествовали, у трећем не треба да учествујемо. Ово није време за играње и авантуре, ово је време да изаберемо оне који су показали да умеју Србију да сачувају од вирова. Председник Вучић је доказао да то уме и та политика гарантује мир и развој, а не страдања и рат.

По чему је Српска напредна странка боља од опозиције?

– По много чему, али је за народ најважније да се од њих разликујемо по резултатима. То да ли имамо овакву или онакву организацију, лого или слоган то народ не занима. Народ занима пут, болница, да има веће плате и пензије. Ми смо то постигли, они нису. Имали смо прилику и једни и други. Када поредимо резултате то њих највише нервира. А шта да поредимо? Да ли неко има лепшу кравату, кошуљу или одело? Шта народ брига за то… Народ интересује шта он има као последицу наше и њихове власти. Као последицу наше власти имамо раст плата, пензија, БДП, изградњу нових болница и реконструкцију постојећих, изградњу ауто-путева, нове саобраћајнице, брзе пруге… Последица њихове власти су затворене фабрике, народ без посла и богати тајкуни – политичари. То нас разликује. Зато очекујем да грађани гласају за резултате постигнуте за њих.

Да ли постоји могућност да се све странке удруже против СНС?

– Видите да постоји. Они сада кажу да иду у неколико колона, али да се то све после избора спаја. Очигледно је да ће се сви ујединити уколико буду могли. На крају крајева за мене то није ништа ново, ја сам то гледао у Скупштини. Ми смо врло често стајали сами тамо, није то нека новост. На грађанима је да одлуче да ли желе стабилну већину окупљену око политике председника Александра Вучића или ћемо да направимо папазјанију на власти од тридесет странака где ће сваки дан да се свађају, једни другима подваљују и да се међусобно уцењују, а држава ће да пропада. И то говорим на основу доказа, јер су се тако понашали када су били на власти. Они ће да се богате, њихове фирме и невладине организације као што је била Алексићева ће да расту и да се развијају, а народ ће на улицу јер ће фабрике и градилишта да се затварају.

Где себе видите 18. децембра?

– После кампање? Вероватно ћу бити у Кикинди, код куће са породицом.

Да ли бисте били разочарани уколико бисте остали у парламенту, да ли се, можда, надате некој функцији у Извршној власти?

– Неукусно је пред изборе говорити о томе. Важно је да листа “Александар Вучић – Србија не сме да стане” убедљиво победи и тиме омогући наставак развоја земље, а за све остало има времена.

Постоје најаве да опозиција неће признати резултате избора, ако им се не допадају, то јест да ће рећи да су избори покрадени, да ли сте спремни на ту опцију?

– Они то већ раде и то на два начина. Лажним истраживањима јавног мњења спуштају рејтинг наше коалиције, а подижу свој да би грађани навикли на те бројеве и тако што већ сада стварају атмосферу да је изборни процес компромитован. Имате сталну причу о пријављивању људи у Београду и сваки пут се та прича демантује. Они су ушли у Скупштину, уредно верификовали мандате и примали плате, а причали да су избори били нелегитимни. Ми ћемо вољу грађана прихватити. Ако је воља грађана да се вратимо у време Ђиласових компанија и Алексићевих невладиних организација, комбинација, ми ћемо то са жаљењем прихватити. Али с друге стране нећете чути да су они спремни да поштују вољу грађана. Једни те исти људи у Србији губе изборе десет година, нико се није повукао из политике, нико није направио озбиљну реформу своје странке. Делили су се до атома, и сад су се тако посвађани окупили, и у таквој једној ситуацији кажу ако изгубимо изборе то ће бити намештено. А зашто? Када је то ДС направила епохолан резултат на изборима, а њихова коалиција су патрљци ДС-а на једној листи?

Ако буде ситуација на клацкалици можете ли имати поверења у коалиционе партнере из СПС?

– Искрено се надам да неће бити на клацкалици, јер неће бити за Србију добро да буде на клацкалици. Нама треба стабилан, сигуран и уверљив мандат. Ако буде било шта на клацкалици то значи нову нестабилност која ће да траје четири године. Било каква тесна већина би била проблематична, јер би смо стајали у месту. Зато позивам грађане да дају што већу подршку за листу “Александар Вучић – Србија не сме да стане!”, и тиме обезбеде својој земљи мир, стабилност, напредак и развој. Понављам, живимо у турбулентним временима, није време за експериментисање, јер нас може скупо коштати, већ за проверене и доказане људе.