Припрема...

12. децембар 2022.

НИКО ПРЕ ВУЧИЋА НИЈЕ ТРАЖИО ПОВРАТАК ВОЈСКЕ НА КИМ!


Председник Србије изјавио да је усаглашен текст којим ће, у складу са Резолуцијом 1244, упутити захтев команданту Кфора

Први пут од 1999. године један политичар у Србији се усудио да затражи повратак српских безбедносних снага, војске и полиције на КиМ у складу с Резолуцијом 1244, и то је председник Александар Вучић.

Он је јавно и директно пред очима целокупне домаће и светске јавности затражио активирање члана 4. Резолуције СБ УН и члана 6. анекса 2, које прописују повратак наших снага безбедности на КиМ. То је историјски тренутак после чега више ништа неће бити исто, какав год одговор Кфора био.

Председник је изјавио да је усаглашен текст којим ће, у складу с Резолуцијом 1244, упутити захтев команданту Кфора да обезбеди распоређивање војске и полиције на КиМ додајући да ће одлука Владе бити донета у понедељак или уторак.

Резолуција СБ, како је истакао, недвосмислено говори да не може да буде другачијег тумачења, већ мора да буде прихваћен тај захтев. Међутим, како каже, нема никаквих илузија и зна да ће тај захтев одбити.

А морају да прихвате јер је правнички језик врло прецизан, али је добро да пошаљемо да нам не би рекли да никада нисмо тражили и да никада на влади нико није смео ни да пита јер су нам држали секире над главом јер ако питате то, знате да вам следи најстрашнији хибридни рат против вас и ваше владе – додао је он.

Народни посланик Миленко Јованов је за Ало! рекао да пре председника Вучића Србија није имала на свом челу људе који би имали довољно храбрости и да помисле да траже оно што Србији по Резолуцији 1244 припада, а камоли да ураде нешто конкретно у том правцу.

 – Целокупно обраћање председника било је такво да је свакоме ко га је слушао са жељом да разуме било потпуно јасно да под његовим вођством Србија има и стратегију и тактику и врло добро зна шта хоће, а шта не. Уместо одустајања од борбе за КиМ, или јефтиног популистичког бусања у груди, имамо на делу политику која се води мирно, сталожено, опрезно и у складу с околностима у којима се налазимо. Не сумњам да ће одговор на захтев Србије бити негативан, али ће резултат тог одговора бити ново несумњиво и апсолутно преузимање одговорности за мир на КиМ од стране оних који кажу да им наше снаге нису потребне – поручио је Јованов.