Припрема...

6. мај 2014.

Ствара се нова већина у Скупштини Војводине


1На помолу је формирање нове владајуће већине у Скупштини Војводине и реорганизација Покрајинске владе с новим премијером. Како сазнајемо, у току су разговори између политичких странака који чине владајућу већину у војвођанском парламенту и опозиције о окупљању око заједничког пројекта који би омогућио излазак из кризе у коју је Војводина запала после парламентарних избора 16. марта, када је владајућа Демократска странка у Војводини изгубила подршку бирача.

Како наводи посланик ДСС-а Миленко Јованов, распад владајуће коалиције коју предводи ДС десиће се не само у Покрајинској скупштини него и у општинама.

Мени је лично прилично мучно да видим како људи који су обе руке дизали за Бојана Пајтића сад попут пацова који напуштају брод који тоне, траже себи ухлебљење било где. Испада да су исти људи који су гласали за његове глупости, десет година били у заблуди. То је заиста мало дегутантно  – сматра Јованов.

Гледајући с правне стране, Јованов додаје да је сасвим реално да се променом владајуће већине реорганизује Влада Војводине. За то је потребно оформити већину од 61 посланика. Јованов објашњава да би једини проблем могао настати уколико и на једној и на другој страни буде по 60 посланика јер се тада не може ни сменити влада, ни саставити нова.

–  У такву ситуацију, међутим, не верујем. Биће врло јасно ко има већину. Као код клацкалице. Она не може да стоји водоравно, увек нагиње или лево или десно. Ако 61 посланика не буде имала коалиција окупљена око ДС-а, онда ће постојати друга која ће их имати толико. И не верујем да ће од нас 120 посланика по том питању ико бити неутралан – оцењује Јованов.

Ержебет Марјанов/Дневник