Припрема...

19. септембар 2018.

Нулта толеранција на све облике корупције


Скупштина Војводина је на јучерашњој седници већином гласова усвојила Предлог покрајинске скупштинске одлуке о антикорупцијском плану и Извештај о извршењу Покрајинске скупштинске одлуке о буџету АП Војводине за 2018. годину у првом полугодишту.

Покрајински антикорупцијски план се односи на више од 300 институција у Војводини. Његово доношење је произашло из Националне стратегије за борбу против корупције, која је усвојена 2013. године. Та стратегија се заснива на неколико темељних начела, од којих је најважније начело нулта толеранција на корупцију. Значи да ниједан облик корупције, макар био и најситнији – за друштво није прихватљив.

Тај важан документ је од присутних 94 посланика подржало само 76, и то из владајуће коалиције (СНС, СПС–ЈС, СВМ), упркос томе што сви посланици сматрају да је борба против корупције веома важна.

– Сматрамо да је веома важно да Аутономна Покрајина има такав документ који ће на врло јасан и прецизан начин утврдити мере и активности на сузбијању евентуалне корупције и коруптивно понашање у покрајинским органима – рекао је шеф посланичке групе владајуће Српске напредне странке Миленко Јованов.

Он је навео да је тај документ тим важнији што је АП Војводина од 2000. до 2016. године фактички била легло и синоним за корупцију, с бројним  аферама, на које су указивали како независни државни органи, као што су државне ревизорске институције, тако и грађани и медији.

– Подсетићу вас на то да смо имали фондове који су додељивали новац по нахођењу; да смо имали сукобе интереса, да су 53 посланика 2010. године била у сукобу интереса, да смо имали просто невероватна трошења новца из буџета, који је додељиван без икаквог конкурса, мимо процедура,  по жељи и нахођењу покрајинских секретара. Дакле, све то је довољан повод да донесемо документ којим ће било какво понашање у таквом смислу и том стилу бити унапред осуђено на пропаст и да унапред омогућимо грађанима и медијама да кроз транспарентност функционисања много лакше допру до свега до чега смо сви ми долазили копањем, истраживањем и неким инсајдерским информацијама у прошлости.

Извор: Дневник