Припрема...

10. децембар 2014.

Од Војводине праве НАТО регију


100415a-HQ28-007 NATO Headquarters Brussels.Поједине шефове посланичких група у Скупштини Војводине збуњује информација да би делегација тог парламента требало да посети центар НАТО-а у Бриселу. О томе ће се на седници Колегијума Скупштине изјаснити шефови посланичких група. Како саговорници „Дневника” наводе, не знају зашто и с којим циљем би тамо ишла делегација једног регионалног парламента, као што је Скупштина Војводине. Србија јесте на путу прикључења Европској унији, где је велики број држава чланица те војне алијансе, али Војводина није држава, него је део Србије, која, по Резолуцији Скупштине Србије из децембра 2007. године, води војно неутралну политику, све док се не распише референдум да се то промени.

Посланик ДСС-а и потпредседник странке Миленко Јованов заговорник војне неутралности и упутио је оштру критику, пре свега председнику покрајинског парламента Иштвану Пастору. Јованов је оценио да Пастор „злоупотребљава парламент јер кроз функцију председника Скупштине Војводине води страначку политику“.

– То нема везе с Војводином ни са званичном политиком државе. Какве везе има регионални парламент са НАТО? Да ли то Пастор жели да уведе Војводину у НАТО? – пита Јованов. Сматра и да је то „играње врло озбиљним стварима” јер, како оцењује, у позадини „сигурно постоји некаква политика”.

– Сигурно је да се Пастор једног јутра није пробудио и сетио се НАТО-а. Неко је тиме желео да пошаље јасну поруку читавој Србији да се и даље ради на „стварању разлика” између Војводине и осталог дела Србије и да Војводина није само европска регија, како Пастор и коалициони партнери годинама тврде, него се шаље порука и да је Војводина НАТО регија – навео је Јованов.

Он је додао и да очигледно ни „покрајинским ни републичким коалиционим партнерима Иштвана Пастора не смета његово неодговорно понашање”.

– Ако су они заборавили бомбе, сирене и све оне жртве које је земља претрпела од НАТО-а, народ сигурно није – поручио је он.

http://www.dnevnik.rs/politika/ne-zaboravite-vojnu-neutralnost-srbije-0