Припрема...

12. октобар 2019.

Одлучују заједничка политика и коректни партнери


Потпредседник Српске напредне странке, који је и шеф посланичке групе „Александар Вучић – Србија побеђује” у Скупштини Војводине, на питање у интервјуу за „Дневник” да ли су основане медијске спекулације о томе да се у Српској напредној странци размишља о томе да СНС самостално изађе на изборе, значи без ПУПС-а, Покрета социјалиста и СДПС-а, истиче да је СНС и до сада могао самостално излазити на изборе и формирати владу, али, свесни одговорности и потребе што ширег консензуса о најважнијим питањима у држави, желели су да остваре што ширу подршку политици која је, као што се данас јасно види, дала резултате.

– Наше критике су биле јасне и односиле су се на апсолутну незаинтересованост неких од наших коалиционих партнера када је у питању борба за заједничку политику – каже Јованов. – Рано је говорити о томе како ће изгледати листа и ко ће на њој бити, а ко не. У наредном периоду треба направити анализу о томе колико ко доприноси коалицији пре и после избора, колико се ко бори за заједничку политику, колико је ко коректан партнер, а онда с тим ускладити евентуалну сарадњу и заједнички наступ.

Како бисте коментарисали преговоре власти и опозиције о изборним правилима, јесу ли они пропали или су могућа изненађења с обзиром на план шефа Спољнополитичког одбора и известиоца Европског парламента за Србију Дејвида Мекалистера о посредовању ЕП-а у тим преговорима који се воде у Народној скупштини?

– Нисам учествовао у тим разговорима и не знам детаље, али је свакоме јасно да је Српска напредна странка спремна да на конкретан начин направи искорак какав нико никада у Србији није ни помислио да направи, и да ћемо изборни процес у Србији подићи на највиши ниво икад од када се избори у Србији одржавају. Ми немамо разлога да страхујемо од суда народа јер смо уверени у то да грађани Србије одлично виде резултате рада Александра Вучића и да не постоји начин да се то девалвира лажима, увредама и насиљем које спроводе неке опозиционе странке.

На последњим седницама Скупштине Војводине је уочено да СПС као члан владајуће коалиције више не учествује у расправама. Као шефа владајуће коалиције вас питамо да ли постоје неке несугласице између СНС-а и СПС-а у покрајинском парламенту? 

– Ни реч нису рекли о томе да су незадовољни и да постоји неки проблем. Полазим од тога да смо озбиљни људи и да се бавимо озбиљним послом и стварно ми не пада на памет да некога ко се понаша као надурено дете испитујем да ли је љут, зашто се љути и ко га је наљутио. За мене је битно да се седнице Скупштине одржавају без проблема, да на седницама има кворума за рад и одлучивање и да се предложене одлуке усвајају, чак и када неки посланици владајуће коалиције колективно нису у сали.

Како коментаришете изјаву Вука Јеремића да су услови за одржавање избора у Медвеђи наводно били нерегуларни јер су се тим местом кретали yипови без таблица, и то поред полиције?

– Вук Јеремић је, по обичају, слагао. Нешто друго ту њега жуља… Он је 30. јула, говорећи о бојкоту, рекао да ће излазност испод 50 одсто бити успех бојкота, а да је 45 одсто изашлих идеалан резултат за опозицију. А онда су се десили избори у Медвеђи, на које је, уз њихову пробу бојкота, изашло 67,72 одсто грађана. Значи, бојкот је, као њихов најзначајнији политички потез, доживео тотални фијаско и онда је требало наћи објашњење зашто се оно што се доказало као неуспешно ипак наставља. Отуда Јеремићеве лажи, али и промена става, па сада каже да се успешност бојкота неће мерити процентом изашлих, већ измишља неке нове, мање политичке, а више паранормалне аршине. Али, џаба му и то…

Кажете да је бојкот доживео фијаско, али се та одлука не доводи у питање. Зашто?

– Има више разлога. Прво, они су свесни да ћемо изборни процес учинити најбољим икада и да ће се, када у таквој изборној утакмици и по таквим правилима доживе пораз, све приче о томе да је њихов неуспех ствар изборних услова, а не њихове непопуларности и недостатка било какве политике, коначно показати као велика шарена лажа и бедно оправдање за неуспех и незнање. Друго, они очигледно желе да покушају да делегитимизују изборни процес, да затим покушају да делегитимизују све органе који из тог изборног процеса произађу, а то су локални, покрајински и републички органи, и да онда, уколико председник Вучић успе да се избори за компромисно решење око Косова и Метохије, под лажним изговором борбе за Косово, покушају улицом и насиљем да руше власт, упадају у институције и слично. И треће, бојкотом све странке које не буду у парламенту постају директно зависне од милостиње буџетског тајкуна Драгана Ђиласа јер неће имати редовно буџетско финансирање. Све, осим Јеремићеве, јер је он своје финансије већ обезбедио с Патриком Хоом и осталом екипом. Сва три наведена разлога су важна и зато мислим да нема тих услова под којима ће они изаћи на изборе, како је својевремено рекао покојни академик Никола Милошевић.

Ержебет Марјанов


Тајкуни политику претварају у бувљак

Социјалистичка партија Србије је поднела предлог измене закона којом би се народним посланицима онемогућило да у току мандата мењају политичку опцију, односно да представљају партију која није парламентарна и посланик би преузео одговорност због „неоправданог одсуства са седнице”, Шта мислите о том предлогу?

– То питање би свакако требало да буде уређено јер је заиста смешно када Драган Ђилас и Вук Јеремић најпре купе туђе странке, јер нису у стању да прикупе 10.000 потписа грађана и оснују своје, а онда дођу у Скупштину и купе посланике, па нареде тим посланицима да не долазе на седнице, али да узимају плате. То најбоље показује да тајкуни у политици, Ђилас и Јеремић, својим понашањем и навикама загађују политички простор и политику претварају у бувљак.