Припрема...

4. октобар 2012.

Одлука о покрајинској управи


1Наравно, посланици Демократске странке Србије неће подржати ову Покрајинску скупштинску одлуку о изменама и допунама Покрајинске скупштинске одлуке о покрајинској управи. Ми смо у овом образложењу врло јасно видели да је, не само Статут овде често помињан, односно Закон о утврђивању надлежности често помињан и оспорен пред Уставним судом, него је осам дана касније фактички пред Уставним судом оспорена, односно након тога и престала да важи Покрајинска скупштинска одлука о службеницима у Аутономној Покрајини Војводини. Дакле, опет имамо покушај један, у овом случају неподобан, професоре (обраћа се проф. др Д. Петровићу), је л` то неподобан покушај био, није, искакања из правног система и Одлука Уставног суда којом се покрајинска власт тера да се у тај правни систем Републике Србије врати.

Наиме, и овим изменама се фактички преименовањем неких назива, дакле, уместо „покрајинског службеника“, „запослено лице у органима покрајинске управе“, итд. суштински ствар не мења, него се покушава простом изменом термина прилагодити ова Одлука Уставу. Шта је проблем? Закон о надлежностима, ни Устав Србије не дозвољавају Покрајини да сама регулише питање, рецимо, радних односа у органима управе у Војводини. Дакле, завршне одредбе Закона о државним службеницима, у својим прелазним и завршним одредбама каже да ће се одредбе овог Закона примењивати и на локалне самоуправе и Покрајину, до доношења посебног закона. Дакле, оно што би био добар потез покрајинске власти, то је да иницира доношење овог закона, бар када се тиче Покрајине или да се покуша са Владом видети да се предложи један закон којим ће се регулисати и питање покрајинских службеника, односно запослених у органима покрајинске управе, по овој новој одлуци, коју ћете данас усвојити и питање запослених у локалним самоуправама.

Међутим, у измени овој, каже – поједина питања из области радних односа постављених и запослених лица у органима покрајинске управе уређују се у складу са законом актом Покрајинске владе. Значи, опет радни односи уређују се од стране Покрајине, а нема надлежности за то.

Такође, наставља се са нормирањем одређених области, где смо већ рекли да не може да буде нормирања. Дакле, то су и наука и технологија и неке друге области, то ће господин Ристивојевић врло јасно рећи. Поново се набраја, рецимо, односи са Европском комисијом и другим стручним телима Европске уније, даје се Покрајинском секретаријату за међурегионалну сарадњу и локалну самоуправу. Значи, односи са Европском комисијом шта има наш Секретаријат покрајински, то су већ међународни односи између Покрајинског секретаријата и Европске комисије. То такође не би било у складу са Уставом.

Не може се подзаконским актом решавати питање онога, за шта је потребан закон. На жалост, пропуштено је време када је иста коалиција била на властиу Војводини и у Републици Србији. Тада је можда могло да се изведе да се утиче да се донесу одговарајући закони, да се ово питање реши, да се не иде са том чудном потребом да се подзаконским актима решава питање законске материје, али тај покушај је, видимо, пао на Уставном суду, као уосталом што је пао и Закон о утврђивању надлежности, као што ће пасти и Статут.

Што се тиче самог овог преименовања, то отприлике и била нека идеја што се тиче и надлежности, итд. Дакле, не може се простом изменом термина нешто усагласити са Уставом Републике Србије. Није ту председник Скупштине, вратићу се на ону његову чувену пословицу да се од кера сланина не прави. Дакле, можете кера преименовати у пса, сланина и даље неће моћи да се направи. Хвала.

Normal
0

false
false
false

EN-US
X-NONE
X-NONE

MicrosoftInternetExplorer4

/* Style Definitions */
table.MsoNormalTable
{mso-style-name:“Table Normal“;
mso-tstyle-rowband-size:0;
mso-tstyle-colband-size:0;
mso-style-noshow:yes;
mso-style-priority:99;
mso-style-qformat:yes;
mso-style-parent:““;
mso-padding-alt:0in 5.4pt 0in 5.4pt;
mso-para-margin:0in;
mso-para-margin-bottom:.0001pt;
mso-pagination:widow-orphan;
font-size:11.0pt;
font-family:“Calibri“,“sans-serif“;
mso-ascii-font-family:Calibri;
mso-ascii-theme-font:minor-latin;
mso-fareast-font-family:“Times New Roman“;
mso-fareast-theme-font:minor-fareast;
mso-hansi-font-family:Calibri;
mso-hansi-theme-font:minor-latin;
mso-bidi-font-family:“Times New Roman“;
mso-bidi-theme-font:minor-bidi;}