Припрема...

5. октобар 2014.

Одлука о покрајинској управи у директној супротности са Законом


skupstina-vojvodineАко се они наљуте, па напишу лош извештај и због тога нас не приме у Европску унију, ја ћу само о томе да причам онда.1

Шалу на страну, није Статут једини акт којим се требало водити приликом писања овог Предлога покрајинске скупштинске одлуке.

Мислим да је аутор или аутори или предлагач потпуно занемарио Закон о утврђивању надлежности, као да не постоји, посебно онај Закон о утврђивању надлежности који је Уставни суд толико изменио, да он сад више личи на шварцарски сир, него на закон.

Дакле, ви имате читав низ решења, која су у директној супротности са законом и ја ћу покушати ту укратко да вам кажем на шта конкретно мислим. Дакле, као и код претходне покрајинске скупштинске одлуке и овде се додају надлежности ван било каквог контекста и једноставно, један део се препише, а онда се један део дода, па се тако у Покрајинском секретаријату за пољопривреду, водопривреду и шумарство, каже, оснива и преузима пољопривредна саветодавна служба. Нигде вам то није надлежност да оснивате, то сте додали.

Покрајински секретар за здравство, социјалну политику и демографију, дат је амандман, чини ми се, да буде здравствена заштита, јер тако пише у закону, то је законски термин, здравствена, социјална заштита и демографија, да се не прича о политици, просто закон тако пише, не можемо мимо тога.

Члан 38. став 2. то је господин Галић већ рекао, припрема предлоге аката за Покрајинску владу којим се Влади Републике Србије предлаже распуштање скупштина, не знам на основу чега то.

Члан 40. Покрајински секретаријат за науку и техонолошки развој, дакле, господине Њилаш, молим вас, комплетан наслов изнад поглавља XVI и комплетан члан 64. су брисани одлуком Уставног суда. Наслов је гласио „Наука и технолошки развој“. Можете проверити у Закону, дакле, то је брисано. На основу чега ви сад поново установљавате нешто што се зове онако, како је Уставни суд оценио да не може да се зове.

Затим, имате један правни стандард да ће се суфинансирати програм Огранка Српске академије наука и уметности, Матице српске, матице словачке и других установа које обављају научно-истраживачку делатност, а значајни су за Војводину. Ко ће да утврђује значај и шта је више, шта је мање значајно? Да ли ће она невладина организација, састављена од самозваних академика, бити значајна за Војводину? Следећа реченица: обезбеђивање средстава за суфинансирање програма основних истраживања и програма истраживања у области технолошког развоја АП Војводине вам је преформулисан брисани члан закона. Само измењен ред речи или нешто слично.

Даље, Покрајински секретаријат за енергетику, минералне сировине, каже, израђује предлог дела програма остваривања стратегије развоја енергетике, захтева од енергетских и других субјеката податке за израду енергетских биланса, брисано одлуком Уставног суда, члан 68. став 1. тачка 1, члан 68. став 1. тачка 4. закона.

Покрајински секретаријат за привреду, запошљавање и равноправност полова, „равноправност полова“ је брисана исто Одлуком Уставног суда, води политику у области равноправности полова. Ви не кажете да водите политику, али имате читав пасус где се види шта радите. То је као кад бисте рекли, на пример, не смете да идете преко пута до биоскопа, а ви кажете – ја не идем до биоскопа, ја ходам, уђем на врата, седим и гледам филм. То је то, то је та разлика.

Коначно питање, без намере да улазим у расправу, није ми јасно какве везе са овим секретаријатом има и зашто се посебно издваја последњи пасус, ком се говори о стратегији везаној за Роме. Мени је јасно да су Роми етничка група која се налази у најтежем положају и треба посебно радити и на њиховом укључивању и поспешивању њиховог живота, решавања питања незапослености, образовања и остало, али зашто се то сад издваја из корпуса националних мањина повлака националних заједница, за шта већ постоји секретаријат? Дакле, дели се, фактички све националне мањине повлака националне заједнице се налазе под окриљем једног секретаријата, осим једне етничке групе која је под окриљем једног потпуно другог секретаријата, у коме се у самом називу нигде не говори да ће се бавити овим питањем.

Дакле, шта је суштина овде? Једну реченицу и завршавам. Дакле, суштина је у томе да се и у овом акту и у претходним актима једноставно не види суштинско поимање система који је Одлуком Уставног суда успостављен у покрајини. Ово је сад систем јединства власти, скупштински систем и влада је извршни орган Скупштине. Мислим да то до неких људи још увек не допире и зато имамо овакве акте, као што је овај акт и они претходни које смо имали и даље на линији оне чувене реченице, да је одлука Уставног суда антицивилизацијски насртај на Војводину и ово је очигледно покушај да се тај „антицивилизацијски“ акт заобиђе и обесмисли.

Ви се морате држати позитивно правних прописа, свиђали вам се или не. Ако вама не представља проблем да пишете противзаконите и противуставне акте, нама ће још мање бити проблем да их поново шаљемо пред Уставни суд, па нека вам поново обарају, па да видимо ко ће дуже да издржи. Хвала.

 

Извод из стенографских бележака са 34. седнице СКУПШТИНЕ АУТОНОМНЕ ПОКРАЈИНЕ ВОЈВОДИНЕ, одржане 23. септембра 2014. године ПРЕДЛОГ ПОКРАЈИНСКЕ СКУПШТИНСКЕ ОДЛУКЕ О ПОКРАЈИНСКОЈ УПРАВИ

 

———–

1 Претходно је Мирослав Васин, покрајински секретар за рад, запошљавање и равноправност полова, рекао да посланици не би требали да постављају питања у вези са родно сензитивним језиком, јер на то пажњу обраћа ЕУ, која баш пише извештај о Србији.