Припрема...

11. децембар 2013.

Одлука Уставног суда је победа ДСС


1

Демократска странка Србије је остварила још једну победу у заштити интегритета Србије, који је био озбиљно угрожен доношењем неуставних Закона о надлежностима И Статута Војводине. Још једном смо показали да се на цивилизован И на праву заснован начин може одбранити држава. Иако је ДСС често била усамљена у својој борби против неуставног покушаја да се од Војводине направи држава у држави, никада нисмо поклекли И никада нисмо ни помислили да је по овом питању било могуће правити било какве компромисе. Зато је ДСС данас једина политичка снага у Србији која је извојевала конкретну победу против Пајтићеве власти И сепаратистичке политике коју је та власт водила.

Што се наредних корака тиче, њих не могу да одређују политичари, јер их је својим одлукама одредио Уставни суд. Дакле, треба најпре донети нови Закон о утврђивању надлежности, а затим И нови Статут Војводине. Да бисмо убрзали ове процесе, ДСС позива власт да пронађе оба ова акта које је ДСС својевремено упутила у скупштинску процедуру. Они су у потпуности у складу са Уставом Србије и врло брзо могу да буду усвојени, уколико за то постоји воља. Након усвајања ових аката, треба да се иде на покрајинске изборе.

Изјава Пастора и Пајтића да је потребно мењати Устав због Одлуке УСС представља политичко лицемерје и замену теза, јер није Устав нестатутаран, већ је Статут неуставан и боље би било да ураде свој посао како треба, него што се баве питањима за која нису надлежни. Неистина је, такође, да је покрајинска власт спровела Одлуку УСС о Закону о надлежностима, Они су, напротив, ту Одлуку извргли руглу, а најбољи пример за то је тзв „ВАНУ“ која се и данас финансинра као невладина организација, иако је Одлуком УСС проглашена неуставном, као и представниство Војводине у Бриселу.

Оно што ипак забрињава, јесте четворогодишње ћутање Уставног суда по овом питању И чисто политичка одлука да се Статут не обори као неуставан, него да се остави рок од чак шест месеци за усклађивање овог акта, што је непотребно дугачак рок, посебно имајући у виду да ће у том периоду све у покрајинској власти функционисати управо по неуставном Статуту Војводине. Остављати један неуставан акт у употреби чак шест месеци је, најблаже речено, чудно, а уколико заиста има неке политичке позадине у свему томе, она ће се показати се у наредним месецима.