Припрема...

3. октобар 2016.

Опорављамо Војводину после жутих стручњака


Демократска странка успела је да уништи готово све привредне гиганте у Кикинди, Зрењанину, Новом Саду, Сомбору, Суботици, две банке и три фонда, да потроши силне милијарде и да, на крају, остави дуг од 9,2 милијарде динара. Наду даје чињеница да је Влада Александра Вучића затекла Србију у још тежој ситуацији, али да данас, само четири године касније, Србија постаје економски све снажнија, каже Миленко Јованов, потпредседник Главног одбора СНС.

Миленко Јованов изабран је за једног од потпредсеника ГО СНС, после Изборне скупштине и седнице Главног одбора у мају 2016. године, а о свом потпредседничком ангажману за „СНС Информатор“ каже да је на свим потпредседницима и на свим члановима Странке да ураде све што могу како би допринели постизању резултата, који ће омогућити да свако место у Србији постане пристојно и нормално место за живот.

– Ово није фраза, него је заиста дошло време да Србија поново буде оно што је некада била – модерна, уређена и успешна држава, а то је могуће само ако свако од нас посвећено буде радио на томе. И то поправљање креће од сопствене куће, сопствене улице, села, општине… Зато је важно да се сваки задатак који се стави пред нас, као чланове СНС, изврши на најбољи могући начин.

Како мислите да може најбоље да се искористи Ваша енергија? Колика је одговорност на Вама?

– На Скупштини странке свим потпредседницима указано је огромно поверење. То се посебно односи на мене, јер сам, ипак, рекао бих ниоткуда, дошао на место потпредседника највеће странке у Србији. Био бих заиста последњи бедник да такво поверење изиграм, или некаквим глупостима разочарам оне који су ми га указали. То бих доживео као огроман лични пораз. Енергија сваког од нас треба да буде усмерена, као што сам већ рекао, ка постизању резултата, који ће нам омогућити не власт ради власти, јер је такав приступ и готово уништио Србију, него као оруђе за поправљање живота грађана Србије и поновно подизање и јачање наше државе.

У исто време, Ви сте и покрајински посланик. Да ли постоји разлика у раду новог сазива Скупштине АП Војводине и оних претходних, када је већину посланика имала Демократска странка?

– Наравно. Најпре кроз посвећеност посланика владајуће већине. Ми смо у протеклом мандату, као опозиција, неколико пута заустављали седнице због недостатка кворума, јер се посланици ДС разбеже по згради чим прође први сат заседања. Нама се то не дешава, јер су посланици свесни посла који је пред њима и одговорности према људима који су их бирали. Нико није биран за посланика да би пио кафу у бифеу, или да би искористио седницу да обиђе фамилију, или обави шопинг у Новом Саду, него да својим радом поправи ужасно стање које нам је остављено. Са друге стране, грађани који прате рад Скупштине АП Војводине имају прилику да чују из прве руке какво је стварно стање у бројним локалним самоуправама у Војводини, за које су нас раније посланици ДС убеђивали да је дивно, малтене као у Швајцарској. Истина је, нажалост, потпуно обрнута. И најзад, ми се, насупрот бившој већини ДС и ЛСВ, држимо закона „к`о пијан плота“. Они су важеће прописе доживљавали више као декор и важнија им је била сврсисходност, наравно гледајући из њихове перспективе, него рад у складу са правилима.

Какве промене су потребне Војводини?

– Најважнију промену смо извршили – политичку, легалну и легитимну промену једне корумпиране касте која је 16 година сиромашила Војводину, док се сама богатила. Сада нас чека оно што је најтеже, али најважније – промена система. Под тим подразумевам да је потребно на другачији начин организовати рад покрајинских институција, разградити давно успостављени систем корупције, који је формиран и хоризонтално, и вертикално од Бановине, до најмањег села, и зауставити постепено удаљавање Војводине од Србије. Наравно да Војводина припада подједнако сваком оном ко на њеној земљи подиже потомке и у њеној земљи сахрањује претке, али се мора зауставити пракса да се српски карактер Војводине, који је и историјски, и политички, и демографски, гура у страну, сакрива и насилно мења. Мислим да и у политичком, и у симболичком смислу, тај посао започиње усвајањем традиционалних симбола АП Војводине.

Познати сте по гласном и честом прозивању Бојана Пајтића због разних финансијских махинација у Покрајини. Колико је времена потребно да се поправи све оно што је ДС лоше урадила у Војводини?

– На Покрајинској влади, али и на свима нама је да радимо и да се трудимо да то време буде што краће. Ти жути „стручњаци“ успели су да униште готово све привредне гиганте у Кикинди, Зрењанину, Новом Саду, Сомбору, Суботици, две банке и три фонда, да потроше силне милијарде и да, на крају, оставе дуг од 9,2 милијарде динара. Ипак, наду даје чињеница да је Влада Александра Вучића затекла Србију, такође након власти ДС, у још тежој ситуацији – земља је била пред банкротством, а данас, само четири године касније, Србија је сваким даном економски све снажнија, подижу се плате и пензије, имамо суфицит у буџету, а трендови показују да се раст српске економије може очекивати и у наредним годинама. Захваљујући тим резултатима, и уз домаћинско и одговорно понашање у покрајинској администрацији, мислим да можемо у неком, релативно кратком временском периоду, очекивати и опоравак северне српске покрајине.

 

Да ли сте задовољни сарадњом покрајинске и републичке власти?

– Тек ће се видети колико су грађани Србије који живе у Војводини изгубили због политикантског инаћења и сукобљавања Пајтићеве власти са Владом Србије. Зато је најважније да више немамо покрајинску власт која изазива унутрашње конфликте и тензије у Србији. Србији је неопходна стабилност и на спољном и на унутрашњем плану, како би наставила економски опоравак и раст. Такође, важно је да више немамо покрајинску власт која, када је видела да баш неће ићи лако да Војводина иде из Србије, покушала да Србију избаци из Војводине и направи војвођанску полицију, уместо српске, војвођанску академију наука, уместо српске, војвођанску пореску управу, уместо српске… За грађане је важно што сада имамо прилику да заједничким радом и залагањем локалних самоуправа, покрајине и републике реализујемо циљеве који ће довести до конкретног побољшања у њиховом животу. Ти циљеви ће се свакако односити на инвестиције и радна места, али и на инфраструктуру – путеве, канализацију, водоводе, поправљање стања у здравственим установама, школама… Речју, поправљање сваког сегмента живота грађана, уз, наравно, поштовање одређених приоритета.

 

извор: СНС Информатор