Припрема...

3. април 2024.

Опозиција поставила ултиматум


Коментарисао сам за Тан‌југ то што је опозиција од почетка разговора у парламенту показала да не жели озбиљан дијалог о изборним условима и то што је  на њих дошла само да би формализовала своју раније донету одлуку о бојкоту.

„Они су дошли са већ готовим предлозима који су у целини морали бити прихваћени или договора нема. Очигледна је њихова намера да властима испоставе ултиматум и ту нема друге речи – све или ништа. Разговори су завршени на њихов захтев и то говори да они никада искрене разговоре нису ни желели“, рекао је Јованов.

Он је указао да одлука опозиције да више не учествују у доношењу аката у којем се примењују препоруке ОДИХР-а управо говори о томе колико је њима до тих препорука стало и колико их они озбиљно прихватају. „Са друге стране покушава се на један лош начин, који представља апсолутно незнање, поставити апослутна једнакост када неко сам поднесе оставку или му скупштина скрати мандат“, рекао је Јованов и објаснио да су рокови такви да и када би председници општина поднели оставке избори не би могли да се одрже 2. јуна.

Како кaжe, то је можда могло, али у марту месецу, међутим, подсетио је да су у марту месецу представници опозиције тражили изборе одмах. „Нису причали ни о 2. јуну, ни о изборима који треба да се одрже у истом дану, а да су крајем марта причали да хоће све изборе на јесен. Дакле, нико са тим председницима општина нити је разговарао нити је могао да разговара јер опозиција тада није имала никакав захтев, нису имали никакве предлоге и једноставно смо дошли у ситуацију да они свој предлог износе касно“, рекао је Јованов.

Како додаје, чак и ако би ти председници општина поднели оставке сутра мора да прође рок од 30 дана да се провери да ли скупштина може да изабере новог председника општине, па ако не може онда влада уводи Привремени орган, па се онда расписују избори у року од 45 до 60 дана. „Ако их расписује одмах првог дана рада Привремеог органа, опет то је 75 дана од данашњег дана. Не може више да буде 2. јун тако да је то подваљивање људи из опозиције да власт као нешто може, али неће“, рекао је Јованов.

Јованов је посебно нагласио да се не може стављати знак једнакости између тога да неко одлуком скупштине некоме скрати мандат и тога да неко својом вољом поднесе оставку, па чак и као последицу разговора унутар странке. „Ту нема знака једнакости. Кад човек уради нешто својом вољом то је онда један случај, а када му је мандат скраћен вољом других било каквим политичким договором, то је онда други случај, тако да ту не може бити говора о томе да се ради о истоветној ствари него се ради о чињеници да су опозиција тражи излаз за себе како да и зашто објаве да не желе да изађу на изборе“, подвукао је Јованов.

Он подсећа да је опозиција говорила о бојкоту много пре ових разговора у парламенту, оцењујући да је очигледно да је таква одлука давно донета, а сада је требало само да се на неки начин формализује. „Овде је важно и за грађане наше земље да виде ко је спреман да разговара, а ко је онај који је само желео алиби и покриће за сопствене одлуке. Нисмо ми него представници Србија против насиља причали како може бити разбијених глава, али да неће бити одогворни за то. Очигледно је да неки сценарио спремају, а ово је био само игроказ да би тај сценарио који су замислили био оправдан“, истакао је Јованов.