Припрема...

16. децембар 2022.

Опозиција се од уласка у Скупштину још више огадила народу


Миленко Јованов, шеф посланичке групе „Александар Вучић – Заједно можемо све“, један је од најактивнијих народних посланика у овом сазиву. У разговору за Ало! је коментарисао атмосферу на скупштинским заседањима, открио да ли ће нешто променити у својим наступима и поручио да не постоји парламент у свету у коме се не кажу и неке теже речи.

Чини се да је атмосфера у Скупштини Србије из седнице у седницу све напетија, како спречити будуће инциденте?

     Не видим да је ситуација напета. Једноставно, неке опозиционе партије које су громогласно најављивале свој улазак у Скупштину, као и то да ће у расправама са нама из Српске напредне странке да буду доминантнии убојити, показују нервозу јер им је план пропао. Нити су доминантни, нити њихово бесконачно понављање увреда и лажи на рачун председника Вучића има било каквог ефекта, нити је народ почео да им верује. Напротив. Истраживања показују да су се само додатно огадили грађанима. Међутим, уместо да схвате да им је наступ лош, они сматрају да ће још екстремнијим понашањем и перформансима нешто променити. Ми то мирно и сталожено посматрамо и не пада нам на памет да их разуверавамо.

Да ли приличи да се послоници једни другима обраћоју речима: примату, примерку, болеснику?

     Парламентарна расправа није симпозијум. Не постоји парламент у свету у коме се не кажу и неке теже речи. Лично, обраћам се посланицима у складу са народном изреком: „Према свецу и тропар“. Дакле, на пристојна и аргументована излагања одговарам пристојно и контрааргументима, али немам никакав проблем да се спустим на ниво било ког опозционог посланика и одговорим му тако да ме разуме.

Када смо код инцидената, посланици ДС Зоран Лутовац и Драгана Ракић су вам недавно упутили претње, како то коменторишете?

     То показује њихову немоћ. Када некога побеђујете у дебати, када сте доминантни, немате потребу да прибегавате насиљу, Је л’ тако? Али када вам не иде, онда настају фрустрације и своју вербалну немоћ покушавате да компензаујете физичким нападом. Међутим, много је горе оно што је уследило, а то је да седам дана након тих Лутовчевих претњи шамарањем, буквално сви из тог миљеа – од бивших и садашњих политичара, преко новинара и аналитичара, па до јавних личности, објашњавају како је шамарање потпуно у реду. Дакле, исти људи који су протестовали због насиља које се десило над Борком Стефановићем и које је држава решила и виновнике казнила сада кажу насиље је у реду ако је над неким из СНС-а. Занимљив обрт ситуације, признаћете.

Ви сте један од најактивнијих посланика, често сте на мети и опозиционих медија, планирате ли нешто да промените у својим обраћањима?

     Посао у Скупштини и радим тако да сви које сте набројали буду незадовољни. Њихово незадовољство сматрам мером свог успеха. Да су задовољни, запитао бих се где грешим. Трудићу се да их учиним још незадовољнијим.

Опозиција тврдии да је председник Скупштине Владимир Орлић пристрасан, те да кожњава само њих, како то коменторишете?

     Нико од посланика власти није прескакао клупе у намери да бије посланике опозиције. То су радили Јеремићеви посланици. Нико није имао нервни сломи ничим изазван, устао и кренуо да виче на све око себе. То су радили посланици Демократске странке. Нико није псовао мајку посланицима опозиције. То је такође радио Јеремићев посланик. Владимир Орлић није пристрасан, већ они упорно глуме жртве, а заправо су генератор агресије у Скупштини.

Шта можемо очекивоти на наредним седницама?

     Што се нас тиче, наставићемо да подржавамо законске предлоге којим се живот грађана Србије поправља и да се боримо за политику председника Вучића, која је у свим областима живота донела напредак нашој земљи.

КАДИЈА ТЕ ТУЖИ, КАДИЈА ТИ СУДИ

Дејану Пантићу, који је ухапшен на КиМ, пре пар дана је одређен притвор 0д 30 дана. Како то коментаришете?

     Кадија те тужи, кадија ти суди. Све је већ виђено и за време СФРЈ, када су судије Албанци судили врло пристрасно и тенденциозно, па су своје сународнике ослобађоли за нојтежа дела, а Србе прогањали не би ли их отерали са Косова и Метохије. Зато мислим да се ништа друго није могло очекивати ни данас. Надам се само да ће неки у Беогроду сада схватити зашто је важно да судије српске национолнасти суде и у оквиру приштинског система.

Пише: Дамира Рамадани