Припрема...

27. јануар 2021.

Опозиција у клинчу – Ђилас или Јеремић?


Драган Ђилас или Вук Јеремић? Банално питање, али такав је и одговор. Суштина тренутних дешавања на опозиционој сцени је однос између двојице претендената на фиктивну позицију лидера опозиције, а све се закувава брже него што је то могло да се очекује.

– Одиграва се престројавање унутар њих и у суштини се све опозиционе организације опредељују за то да ли су за Ђиласа или Јеремића. Добар лакмус за ту поделу је „министарство избора”, на којем инсистира Ђилас, па сад имате блок оних опозиционара који му се смеју, а уз аплауз реагују на Јеремићеву иницијативу да се договоре о преговарачу за предстојећи дијалог – откривају саговорници Објектива упућени у опозиционе поделе.
„Министарство избора” је друга ствар око које се Ђилас и Јеремић нису усагласили – прва је била сарадња с Покретом слободних грађана. Јеремић, који се тврдоглаво држи принципа да убудуће не жели да сарађује са онима који су прекршили договор о бојкоту (случај ПСГ), не гледа благонаклоно ни на Ђиласов покушај да му растура странку и краде људе.
Потпредседник СНС Миленко Јованов у изјави за Објектив каже да опозицији под хитно треба неки посредник.

Ево, ја им предлажем Тању Фајон, она их све подједнако воли и свима је подједнако драга, да лепо буде модератор разговора унутар опозиције, пошто они сами са собом не знају како да се договоре. Kо ће их представљати, ко ће бити кандидат, шта су им теме, циљеви, захтеви, па кад се они сами договоре, онда ће се квалификовати да разговарају даље. Kако су кренули, чини ми се да ће се све завршити бурном свађом унутар једног дела опозиције – закључује Јованов.