Припрема...

13. фебруар 2023.

Опозицији бих био најбољи да ћутим док лажу о Вучићу!


Уместо преко потребног јединства на седници о Косову и Метохији, гледали смо инциденте, а представници десничарских странака у једном тренутку су покушали да нападну и председника Србије Александра Вучића. Миленко Јованов, шеф посланичке групе „Александар Вучић – Заједно можемо све“ у разговору за наш лист сматра да ће представници ових партија вероватно и убудуће покушавати да изазову инциденте у парламенту.

– Када немате политику, него само пароле, лажи и подвале, онда и нема превише опција за њих. Комплетно своје деловање не заснивају на чињеницама, него на предвиђањима. Они не гледају шта председник Вучић ради, него предвиђају шта ће он у будућности да уради, па се онда као боре да га спрече. И када каже да неће признати независност Косова и да није за Косово и Метохију у УН, џаба. Они се и даље баве својим предвиђањима. Па то је ван памети! Страшно је какву су поруку послали у свет из наше Скупштине. Обрадовали су све наше непријатеље. Ако им то није била идеја, онда су неодговорни и нису у стању да размисле о последицама својих поступака. Ако им је баш то била идеја, онда се не могу називати патриотама. У оба случаја, то је најбољи доказ да би њихов долазак на власт био погубан за Србију.

Послоник СПС је током те седнице гледао филм за одрасле, имате ли коментор на то?

– Искрено, мислио сам у првом моменту да је монтажа. Шокирао сам се када сам сазнао да је истина. Још ме је више шокирало када сам чуо посланике опозиције који су нам објашњавали да је важније питање ко је то снимао него ко је шта гледао. А за дежурне националисте то и није тако битна тема, па ни реч нису рекли. Тајкунским медијима такође то баш и није било занимљиво. Мислите ли да би сви заједно били једнако толерантни и пуни разумевања да је то урадио посланик СНС? Па нико жив од њих не би остао. Данима би то развлачили.

Опозициони медији Вас карактеришу као „примитивца“ и ,,шампиона мржње“, да ли ћете променити нешто у својим излогоњима у париоменту?

– Они су мени псовали мајку, ја њима нисам. Они су два пута прескакали клупе да би ме физички напали, ја то нисам радио. Они су мени претили шамарањем, а не обрнуто. И тако могу до ујутру да говорим о њиховој пристојности, култури и васпитању. У реду, схватио сам, остаћу примитиван, како кажете, али нећу да се понашам као они. Нешто друго је ту у питању. Проблем је што им одговорим на сваку лаж, на сваку подвалу, што на њихову једну реч, ја у реплици кажем пет. Да сам туњав и мутав, да ћутим док лажу о председнику Вучићу, да их се плашим, да се иза кулиса договарам с њима, видели бисте како не бих био ни ,,примитиван“ ни „шампион мржње”. Уосталом,имате доста политичара на нашој сцени, па и међу људима из СНС-а,који су живи доказ да је ово што говорим истина. И поново ћу рећи нешто што сам вам већ рекао – степен њиховог незадовољства мноме и хистерије према мени доживљавам као меру свог успеха. Када би кренули да ме хвале, озбиљно бих се забринуо и запитао где грешим.

С обзиром на то да сте шеф посланика СНС, да ли сте задовољни њиховим понашањем или имате неку кртику на њхов рачун?

– Најпре желим да искористим прилику и захвалим председнику Вучићу на јавно изреченим похвалама у вези с нашим радом на седници посвећеној КиМ, јер то и мени лично и колегама заиста много значи. Најзад, заиста могу да посведочим, уз неке пропратне ствари које се тешко дају избећи у политици, да се посланици заиста труде и боре. Трудићемо се да тако буде и у будуће и да похвале које смо добили од председника оправдамо и у времену пред нама.

Јасно је да су односи СНС-а и СПС-а нарушени, о томе је причао и председик Вучић, да ли у парламенту имоте подршку социјолиста?

– Председник је рекао све у вези с односом са социјалистима и тиме је на све у вези с том темом стављена тачка. Ми смо се у странци окренули другим активностима, пре свега страначкој скупштини, и то нам је сада у фокусу.

Да ли је време за парламентарне изборе?

– Нема демократскијег одговора на политичке дилеме од тога да народ каже у ком правцу жели да иде земља. Ипак, треба обратити пажњу и на друге околности и политичке процесе који се одвијају и у земљи и ван ње, као и проценити штету и корист од конкретног тренутка када се избори одржавају. Зато апсолутно верујем у процену председника Вучића да у овом моменту изборима није време.

Медији пишу да ће Зорана Михајловић ускоро основати странку, како то коментаришете?

– Тих странака што имају канцеларију, таблу и печат има онолико. Једна више-мање не мења ништа. У конкретном случају сам видео најаве, видео сам и коментар госпође Михајловић, али не и деманти. Ако тако и буде било, не видим да це бити неких последица за Српску напредну странку.

Скупштина странке је прилика за анализу рада и промене

Вучић је најавио да ће скупштина Српске напредне стронке бити одржана 27. моја. Шта та седница може променити?

– Мислим да ћемо усвојити важне одлуке о даљем политичком правцу странке у овим прилично сложеним околностима, а Скупштина је увек и прилика да се изврши анализа рада функционера, реализују одређене промене и слично.

Пише: Дамира Рамадани