Припрема...

7. јул 2023.

Опозицију неће ни они који са њима шетају


Присуствујемо превирањима у неким странкама које организују ове протесте, али и надметању појединих ликова из опозиције за примат на челу колоне. Видећемо како ће то све да се заврши, али за нас из СНС-а важно је да је држава стабилна и сигурна, а право је опозиције да ради шта сматра да јој је у интересу.

Чини се да никада крај пролећа и почетак лета није био политички напетији док су се догађаји у Србији у протекла два месеца ређали као на траци. Језиви масакри у школи „Владислав Рибникар“ и у околини Младеновца, тензије и насиље на Космету, протести дела опозиције и претње председнику државе Александру Вучићу — само су део свега онога што се у Србији дешава у последње време. О томе како се вратити у нормалу да ли су превремени избори могуће решење, како заштитити српски народ на Космету и шта заправо жели опозиција протестима у интервјуу за недељник „Експрес“ говори Миленко Јованов, шеф посланичке групе Српске напредне странке у Скупштини Србије.

После два месеца од стравичних трагедија које су задесиле Србију, како видите безбедносну ситуацију у земљи?

„Ми и даље живимо у фази шока због свега што се десило и верујем да смо у процесу које свако друштво, које је имало овакве несреће, мора да прође. Управо зато поздрављам мере које је држава предузела и убеђен сам да ће то допринети безбедности ђака и професора, али и да ће родитељи бити сигурнији. Истовремено, сведочимо да се на Косову и Метохији дешавају једностране акције Куртијевог режима, које имају за циљ протеривање Срба. Куртијева власт свакодневно затеже ионако затегнуту ситуацију и то заиста може да доведе до последица за цео Балкан, а не само за Србију.“

Да ли онакве трагедије, попут масакра у ОШ Рибникар и околини Младеновца, могу икако да се предупреде?

Објективно, веома тешко их је и наслутити, али треба да урадимо све што је до нас да се такве ствари никада више не понове. Управо зато су важне мере које је држава донела и које иду у правцу превенције оваквих несрећа. Насупрот томе, имате људе који кажу да ће све бити решено само ако се они дочепају власти, а баш у време када су били на власти, Србија се по први пут суочила са масовним убиствима, али и са убиством председника Владе Србије. Толико о утемељењу тог става.

Акција враћања нелегалног оружја дала је велике резултате. Грађани су очигледно прихватили позив државе?

„То с једне стране показује да грађани желе да живе у окружењу које није милитантно, а с друге — поверење у државу. Мислим да се ради о доброј одлуци како државе тако и сваког појединца који је оружје вратио јер је сваки враћени пиштољ, пушка или метак могао да одузме нечији живот.“

Школска година је скраћена за две недеље одлуком Владе Србије. Да ли је то била добра одлука и да ли је до ње морало да дође?

„Влада је ту одлуку донела након разговора са родитељима ı стручњацима. Упорно тражимо да стручњаци изнесу неки предлог и став, али чим кажу нешто што се не свиђа неким људима, онда стручњаци буду критиковани, као и њихове мере. То је погрешно. Лично, имам потпуно поверење у ову одлуку јер сам уверен да су сагледани сви аспекти онога што су сва деца у Србији прошла после трагедија које су се десиле. Уосталом, истоветну одлуку донели су у БиХ након пуцњаве у једној тамошњој школи.“

Протести дела опозиције трају од маја и на њима се отворено прети државном врху и позива на линч и убиство преседника Вучића. Како то коментаришете?

Све смо ово мање – више гледали крајем 2018. и почетком 2019. године. Исте људе, исте политичке поруке и, занимљиво, чак и исте претње. И тада су носили вешала за председника Вучића, исто раде и сада. И тада су му вређали породицу, исто раде и сада. И тада су претили насиљем на улицама, бацањем напредњака у Саву и Дунав, исто раде и сада. Разлика је, међутим, у томе што су сада брутално злоупотребили две страшне трагедије и тиме себе уписали у историју бешчашћа. Пре њих, никада никоме, на кугли земаљској, није пало на памет да тако нешто уради и то довољно говори о њиховим моралним и карактерним цртама. Нису предложили ниједну меру коју држава треба да предузме. Нису упутили ниједан захтев који се тиче родитеља и деце. Они су брутално злоупотребили шок у коме се нашло наше друштво да поведу протесте у циљу промене власти на улици и јачања медијске империје у власништву Драгана Шолака.

Зашто опозиција одбија могућност превремених избора, чега се то плаше?

Резултата. Знају они да их неће чак ни ови људи који са њима шетају. Зато се и крију у маси, док са чежњом гледају ка њима недостижној бини и никад удаљенијем микрофону. Уосталом, неретко се чује од виђенијих учесника протеста како сам протест треба да изнедри неког новог лидера опозиције, што јасно и довољно говори шта мисле о овим актуелним. Најзад, присуствујемо превирањима у неким странкама које организују ове протесте, али и надметању појединих ликова из опозиције за примат на челу колоне. Видећемо како ће то све да се заврши, али за нас из СНС је важно да је држава стабилна и сигурна, а право је опозиције да ради шта сматра да јој је у интересу.

Чини се да је и атмосфера у Скупштини Србије никад гора. Како довести највишу државну институцију у ред?

Не видим да је нешто посебно спорно и бучно, чим Ћута Јовановић може мирно да спава док расправа траје. Али та слика најбоље говори о односу опозиције према институцијама у Србији и држави као таквој. Ово дремање је само последњи у низу њихових испада. Претходно су се залетали да бију председника Вучића, па премијерку Брнабић, три пута су се на мене залетали… Па су викали, па су гроктали, па су ми претили шамарењем… О увредама, претњама и псовкама, не вреди да трошим речи. Неки учесници најозлоглашенијих ријалитија су се, у моментима највећег моралног посрнућа, пристојније и културније понашали него Радомир Лазовић, Ћута, Бора Новаковић, Стефан Јовановић, Мики Алексић, Драгана Ракић, Зоран Лутовац… А никада се нико ни у ријалитију није понашао као Срђан Миливојевић, Бошко Обрадовић, Милош Јовановић или посланици Заветника. Надам се да ће се временом упристојити. Прошло је довољно времена од почетка мандата и ваљда су схватили где се налазе.

Каква су ваша очекивања од новог председника СНС Милоша Вучевића као и од формирања будућег великог народног покрета?

Тешко је газити стопама које су правили дивови, а председник Вучић јесте политички див, који је у политици постигао резултате којима се нико пре њега није ни приближио. У том контексту Милошу Вучевићу неће бити лако. Са друге стране, Милош је прошао кроз буквално све нивое страначке организације, зна како странка дише и у том смислу сматрам да за њега нема мнго тајни када је страначки рад у питању. Такође, на страначкој скупштини у Крагујевцу странка је Милошу дала јасну подршку. Тако да ту имамо, реклао бих, потпуни склад. Најзад, што је још важније, Милош Вучевић је човек који апсолутно и недвосмислено стоји уз темељна политичка начела странке која Србију и њене интересе стављају на прво место. Зато сам сигуран да ће умети да се избори са искушењима која су пред њим. А од формирања народног покрета очекујем да ангажује широки круг људи који ће дати допринос борби да Србија остане суверена и слободна земља, која се руководи својим интересима и самостално доноси одлуке.

Треба ли вратити цензус на пет одсто а за коалиције на седам?

Од разних познавалаца изборне материје сам чуо најразличитије ставове на ту тему, али у разговору са народом чујем искључиво захтев да се цензус подигне, јер им је мука да гледају политичаре који у коалицији пет – шест странака некако пребаце три одсто, а онда својим деловаљем нарушавају достојанство Скупштине.

Да ли се Аљбин Курти може зауздати од стране међународне заједнице и плашите ли се за даљу судбину српског народа на Космету?

Искрено верујем да може, ма колико деловао као неуправљив, или неурачунљив. Тако обуздавање Куртија не доживљавам као питање да ли се то може, него да ли се жели извести. А када се погледа колико се повећао број напада на Србе током његове власти, чак не рачунајући ове последње акције, свако озбиљан и одговоран са зебњом дочекује сваки нови дан, јер нико не може ни да наслути каква се нова сулуда идеја родила у тој глави. Али Срби су показали да су организовани и одлучни да се боре за себе и своја права и верујем да ће уз подршку председника Вучића и Владе Србије успети у својој борби.

Треба ли настављати дијалог док се над Србима врши насиље а Приштина упорно одбија формирање ЗСО?

Лако је рећи да не треба разговарати, али треба водити рачуна о последицама таквог става, односно како ће се то одразити на српски народ на Косову и Метохији и на Србију у целини. По први пут се дешава да међународна заједница, макар декларативно, осуђује Приштинске власти и Куртија. Са друге стране, тешко је отићи на разговоре док вам истовремено малтретирају сународнике. Зато верујем у процене председника Вучића, који сваку ситуацију добро анализира из више углова и тек када сагледа све могуће предности и недостатке доноси коначну одлуку, а све те одлуке су прошле тест времена и показале се као исправне.

Лако је рећи да не треба разговарати, али треба водити рачуна о последицама таквог става, односно како ће се то одразити на српски народ на Косову и Метохији и на Србију у целини. По први пут се дешава да међународна заједница, макар декларативно, осуђује Приштинске власти и Куртија. Са друге стране, тешко је отићи на разговоре док вам истовремено малтретирају сународнике. Зато верујем у процене председника Вучића, који сваку ситуацију добро анализира из више углова и тек када сагледа све могуће предности и недостатке доноси коначну одлуку, а све те одлуке су прошле тест времена и показале се као исправне.

Да ли војна неутралност по вашем мишљењу треба да остане трајна државна оријентација?

Убеђен сам да делим став највећег броја грађана Србије да наша држава нашом војском, треба да чува нашу слободу, независност, наше небо и нашу земљу. То, наравно не значи да треба да се изолујемо и ни са ким да не сарађујемо, већ да, као и до сада имамо једну активну неутралну позицију.

Разговарао: СРЕЋКО МИЛОВАНОВИЋ

Фото: МАРКО СТЕВАНОВИЋ