Припрема...

28. април 2011.

Оживети градске месне заједнице


Изјава за Нове кикиндске новине

Демократска странка Србије тражи да се обнови рад некадашње четири градске месне заједнице, али и да се формирају нове на Микронасељу и Баранди, као и да се остави могућност да се грађани изјасне да ли још нека целина у граду треба да добије статус месне заједнице. Ту пре свега мислимо на насеља у некадашњем другом реону, затим на Железнички Нови Ред, Стрелиште… Управо због тога, Скупштини општине ћемо предати предлог одлуке којом би се то омогућило уз захтев да се тај предлог нађе на првом наредном заседању.

 

Основни квалитет који би грађани добили јесте могућност да се преко месних заједница локална самоуправа додатно приближи грађанима и да се самим тим побољша комуникација са локалном самоуправом. Такође, оснивањем месних заједница отворила би се могућност да се грађани боре за поправљање стања у средини у којој живе тако што би најпре осмишљавали, а затим и конкурисали за разне пројекте пре свега у Србији, али и иностранству.

Иако су многи критиковали одлуку да се градске месне заједнице укину, нико осим Демократске странке Србије није урадио ништа да би се то стање исправило. Ту пре свега мислим на локалну власт која је имала могућности да за три године, колико воде град, једноставном изменом одлуке о месним заједницама, поново оживи њихов рад. На жалост, и по овом питању, као и по бројним другим питањима која су важна за живот грађана, локална власт није урадила ништа.