Припрема...

6. април 2013.

Пастор одбио допуну дневног реда у вези са Тесла банком!


1Председник Скупштине АП Војводине, Иштван Пастор, обавестио ме је да предлог за допуну дневног реда, којом се тражи да Влада Војводине поднесе извештај о својим активностима у вези са „Тесла банком“, није у складу са Пословником о раду Скупштине АПВ. Ово је веома чудно, јер сам и раније, у неколико наврата, подносио истоветне предлоге о другим темама и никада нисам добио овакво образложење, а сви предлози су завршавали у процедури, иако ниједан, вољом већине, није доспео на дневни ред. То најбоље показује да предлог који сам поднео није неусклађен са Пословником, него је, са интересима покрајинског режима, неусклађена тема коју сам желео да покренем.

Колики је страх Пајтићевог режима показује и то да бих имао свега три минута да образложим предлог за допуну дневног реда који сам поднео, али је њима и то превише, јер они желе да се о „Тесла банци“ ћути. Као што се годинама ћутало о Развојној банци Војводине, као што се ћутало о Фонду за капитална улагања и Фонду за развој Војводине. Зато су покушали да на овај начин зауставе питања која је на ову тему поставља Демократска странка Србије, а све чешће и велики део јавности и медија.

Ако неко мисли да ће ме на овај начин ућуткати, грдно се вара и имаће прилике то да види већ на седници у среду. Исто тако, покрајински режим треба да зна да ће на сва питања у вези са својим радом и „историјским“ пројектима, кад – тад морати да да дају одговоре. Неке од њих ће дати у Скупштини, представницима грађана, а неке ће пак, као у случају Развојне банке и Фонда за капитална улагања, давати пред неким другим државним органима.

Што се тиче одговора ПО ДС, у вези са смањењем капитала покрајине у Тесла банци, желим да кажем да ДСС итекако схвата поступак докапитализације и зато и поставља питање, као је могуће да Фонд за развој Војводине и Фонд за развој Србије заједно крену у пројекат, уложе исто новца у оснивачки капитал, а после неколико година републички фонд задржи 33% акција, а покрајина дође до 29%? Или преведено на језик који Демократска странка разуме, зашто мали Воја, који је у почетку имао исто јабука као и мали Борко, данас има, у процентима, више удела од малог Борка, пошто је мали Миленко додао две јабуке? Да од јабука малог Борка није неко мало грицнуо за себе? Можда мали Бојан?

Оно што ДСС не схвата јесте ко је од овога имао користи и тражи да се каже колико је коштало ово играње новцем грађана. Са друге стране, једини ко заиста потцењује грађане Војводине, јесте Демократска странка, јер се под плаштом “борбе за грађанке и грађане Војводине” баве пословима и подухватима од којих исти ти грађани и грађанке немају ништа, док користи имају неки други. Ко конкретно, показаће време и истражне радње.