Припрема...

18. новембар 2013.

Платформом се нарушавају односи са републиком


1Поштовани господине председниче, даме и господо посланици, Демократске странка Србије сматра да постоје два политичка разлога за доношење и стављање на дневни ред ове данашње Платформе. Први је очигледна жеља Покрајинске власти да покаже какво-такво јединство после једног турбулентног периода за њих где су коалициони партнери, пре свега из Савеза војвођанских мађара и Лиге социјалдемократа Војводине, врло јасно указивали да баш не морају да остану у оваквој коалицији, и сада је потребно са ових 48 потписа скупљених из свих посланичких група показати да постоји неки заједнички садржалац и даље за све странке које чине владајућу коалицију. Фали овде један потпис, потпис онога ко је све ово пре коју недељу најавио, наравно говорим о Јелку Кацину.

Други разлог је тај да желите да скренете пажњу јавности на нешто што је опет ових недеља изашло у јавности, а то су разне корупционарске афере, које се везују за Покрајинску власт. Изгледа да вам је лепше да се браните од критика да сте склони да разбијете уставно уређење Србије, него да се браните од критика да сте се бавили врло сумњивим пословима.

Што се тиче саме Платформе, прво желим да кажем да не знам по ком основу данас предлажете Скупштини Војводине да донесе Платформу када ни у једном акту, ни у Статуту Војводине, ни у Покрајинској скупштинској одлуци о Скупштини Војводине, ни у Пословнику о раду Скупштине Војводине не пише да Скупштина може да доноси платформе. Наводе се акти, али не пише да може да се донесе Платформа.

Што се тиче преамбуле, вама толико миле и драге, јер ја више заиста не видим и не сећам се ни једног документа који сте доносили, а да нема преамбулу, говорио је господин Сантовац нешто о традицији аутономности. Ја ћу се надовезати на овај други део реченице где кажете да традиција аутономности налази упориште у аутономности грађанина и за претпоставку има јачање грађанских врлина, и то кажу они који су се позвали на Војводину из  ’45.-те и војну управу генерала Рукавине! Па он је тим слободним грађанима мало чупао бркове, мало скидао главе, па дајте више одлучите се шта ћете, коју ћете ви Војводину уствари. Ја лично се те Војводине стидим, па ми не смета да се позивате на неку другу, али ако се и овде позивате на ону Декларацију коју сте донели, онда већ једном рашчистите сами са собом шта у ствари хоћете.

Суштина ове Платформе јесте да се жели променити техника убирања јавних прихода. Ви у овом уводу кратко се брецнете мало на Ђинђића, мало на Милошевића, мало се опет бавите политичким флоскулама како је Србија сложена држава, па јој треба другачији систем. Србија није сложена држава, Србија је унитарна држава, али то вас ионако не занима, мало сте се додуше забавили и Мирком Цветковићем и њега сте мало овлаш поткачили да ни он није испуњавао обавезе, али када је у питању сам текст и суштина текста, суштина се састоји у томе да ви желите промену технике убирања јавног прихода, односно да се Аутономној Покрајини Војводини, односно њеној пореској управи која на основу овога мора да настане, пребаци у надлежност прикупљање свих пореза, што посредних што непосредних у Војводини. Шта је ту проблем? Проблем је у томе што држава Србија уређује порески систем, што је пореска управа под управом Министарства финансија и што не постоји правни основ да се целокупна наплата, целокупне јавне финансије на делу територије повере било коме, па ни Пореској управи Војводине у настајању. Посебан проблем вам је то што тражите наплату ПДВ-а. Ово што је професор Будаков рекао стоји, имате пример Бразила, покушана је наплата ПДВ-а на начин на који ви покушавате у Војводини да уведете, и није се показала као добра. Стручњаци сматрају да је потребно да такви порези буду централизовани.

Што се тиче друге идеје ове ваше Платформе, то је да Покрајина фактички добије примат у односу на оно што ће бити Република. Дакле, прво ћете ви да наплатите ваших 7% а оно што остане да се пребаци даље. Може се поставити питање коју ће амбицију имати та ваша Покрајинска пореска управа коју желите да направите, а коју вероватно нећете направити, да наплати било шта после пуњења сопственог буџета. Шта вас брига да ли ће бити довољно после тога за војску и за остало, када ви напуните 7% које сматрате да вам треба. Не знам зашто нисте донели закон, односно зашто нисте упутили предлог закона, знам зашто нисте донели закон, зато што нисте надлежни, али зашто нисте упутили предлог закона као овлашћени предлагач Скупштини Србије? Мени ово што сте урадили некако личи на ону сцену из филма „У раљама живота“, где Бата Живојиновић објашњава Штефици Цвек шта ће да јој ради. Па, тако ви овом Платформом уместо законом, уместо да покажете шта уствари хоћете, правите неки основ у коме ћете ви преговарати, а у старту сте поставили услове такве да преговора нема. Ово је већ не знам који акт којим ви директно изазивате нестабилност у односима републичке и покрајинске власти. И ово никако није акт који ће довести до било какве стабилизације у тим односима, било какав мир у тим односима, него ће и даље изазивати турбуленције и то вам је, као што сам рекао на самом почетку, и била намера.Хвала.

МИЛЕНКО ЈОВАНОВ:

Мислим да је повреда Пословника, члан 95. који говори о томе да говорник може да говори само о питању које је на дневном реду Скупштине Војводине. Господин Радоман је искористио излазак за говорницу да каже да и од Покрајинске власти има неко ко је гори, па да и од Развојне банке Војводине има горе, а то је Привредна банка Београд, па од не знам чега има горе, а то је не знам ко. То је сада већ категорисање, и ја се тиме не бих бавио, то није тема ни ове Платформе, ни било чега другог.Мислим да сте требали да опоменете господина Радомана оног момента када је отишао од Платформе.

Што се тиче ових његових поука о томе да ли се нама Платформа свиђа, па не можемо да јој нађемо замерку, то смо већ чули сваки пут када је трошење пара из буџета. Онда је буџет супер, али ево нашло се само да смо мало делили паре преко субвенција, и ако сте само то нашли, значи све остало је добро. Па знате, то тако не може да функционише, то вам је погрешна логика. Тако и ово, то што не можемо набројати појединачно све што нам се не свиђа, а набројано вам је од господина Будакова, од господина Матејина, са моје стране и господина Сантовца, а ви извучете оно што се вама свиђа из тога, па кажете, ево, супер је, сви се слажете са Платформом, па не слажемо се, видећете на гласању да се не слажемо.

Према томе, господине Пастор, ја Вас молим да обратите пажњу када господин Радоман или неко из Владе излази, нема потребе да сада расправљамо о томе да од Владе Војводине постоји неко гори, сви ми то врло добро знамо и нема потребе да нам на то указује. О томе причамо на неким другим местима, ово није време за то, није простор за то, о томе се прича у некој другој Скупштини, а овде се бавимо оним што је на дневном реду, а то је Влада Војводине и Платформа коју сте предложили.