Припрема...

8. новембар 2014.

Под Уставом држава на окупу


408840_325901400779226_205104536192247_798260_1332773606_nПотреба промене највишег правног акта државе у последње време је веома честа тема у Војводини. Заговорници теме као разлог за промену Устава пре свега наводе законе које треба прилагодити прописима ЕУ, а с друге стране, сматрају и да је време да се и уставни положај Војводине реши. То је изразита политика ЛСВ-а, али одскоро и ДС-а. Да у наредном периоду предстоји промена Устава, потврђују и у СНС-у и СПС-у, странкама које су у републичкој власти. ДСС је међу ретким странкама у Србији које о томе имају потпуно другачије мишљење. Та странка је одлучила да данашњу годишњицу проглашења Устава у Народној скупштини искористи за непосредан разговор с грађанима, али не о промени највишег правног акта, него напротив: зашто није време за такве промене. Тим поводом ће функционери странке данас у 11 сати изаћи на Трг слободе и у Новом Саду, као и на улице других градова у Србији.

С обзиром на чињеницу да напади на Устав долазе како из земље, тако и из иностранства, од званичника из Брисела, желимо грађанима да укажемо на то да је Устав заправо једини правни акт који у овом тренутку држи државу на окупу и чува је у границама који су јој признате давно – наводи за „Дневник” потпредседник ДСС-а и председник Покрајинског одбора странке Миленко Јованов.

„Опасна декларација“
Потпредседник ДСС-а Миленко Јованов сматра да је Декларација о заштити уставних и законских права Војводине, коју је прошле године предложила Покрајинска влада, а усвојила Скупштина АПВ „веома опасна“. Јер, како наводи, у њој се провлачи „опасна и неистинита теза о угрожености Војводине, као и о томе да је Војводина настала одлуком АВНОЈА 1945. године, што је нетачно“.
– Tворци овог документа потпуно занемарују српски карактер Војводине и борбу српског народа за аутономију у Аустроугарској. По декларацији, Велика народна скупштина 1918. године, када се Војводина присајединила Србији, као да није никада постојала. Та декларација јесте основа за некакав будући сепаратизам – оцењује Јованов.

Каже да је просто потребно пружити подршку Уставу и објаснити грађанима да су напади на највиши правни акт само још један у низу покушаја да се фактички Србија у потпуности, условно речено, разоружа у одбрани својих интереса. Наводи и да су неке ствари које су рађене у Војводини биле усмерене у правцу стварања државе у држави и да је то први корак ка нечему даље.

Захваљујући Уставу је и сачувана аутономија Војводине. Да није било Устава, ми бисмо данас већ били на половини пута стварања од Војводине државе у држави. Та врло јасна тенденција била је исказана и Статутом Војводине из 2009. године, као и неким другим актима Скупштине Војводине, као што су и декларације о некаквој угрожености Војводине и потреби промене Устава – истиче Јованов.

Untitled-1На питање да ли мисли да у Војводини постоје политичке снаге које заиста заговарају сепаратизам, он наводи да „има озбиљног и суштинског кокетирања са сепаратизмом, попут Декларације о заштити уставних и законских права Војводине, али формално, у смислу неког референдума и слично нема“. С друге стране Јованов сматра да искуство из претходног болног периода опомиње да се реагује на све импулсе у правцу сепаратизма. Је, како објашњава, тај некакав сепаратизам ни на Косову није био одмсх испостављен као захтев, него се ишло корак по корак, прво тражењем рапублике у осамдесетим годинама прошлог века, да би се после од Косова направила „држава“.

Управо је зато важна улога Устава Србије. Он, са једне стране омогућује да се Војводина развија и напредује, али с друге, не дозвољава никоме, осим Скупштини Војводине и Покрајинској влади, да располаже новцем којим Војводина располаже. То што се то ради на веома лош начин нема везе са Уставом него с покрајинском влашћу – наводи Јованов.

Додаје да његова странка није за уставне промене јер, како објашњава, од његовог доношења је прошло кратко време и није се показало да постоји потреба да се он мења.

Сматрамо да Устав не треба мењати јер он није писан због Јелка Кацина и других који сваку прилику користе да траже његову промену. Устав није писан ни због ЕУ, него због заштите Србије и свих њених грађана – поручује Јованов.

Ержебет Марјанов/Дневник