Припрема...

10. мај 2024.

Подржаћемо измене закона о бирачком списку због стабилности земље, иако су непотребне


Шеф посланичке групе Српске напредне странке Миленко Јованов изјавио је данас да та посланичка група сматра да су предложене измене Закона о јединственом бирачком списку непотребне и да су предложене на неодговоран начин, али је најавио да ће их власт подржати, у складу са договором са опозиционим странакама, због стабилности у земљи.

Јованов је рекао да је опозиција показала неодоговорност према грађанима Србије.

„Ми смо свесни да ће ово законско решење довести до тога да се једном броју грађана отежа остваривање њихових грађански и људских права и права на гласање, а да ће једном делу грађана фактички бити онемогућено да гласају и да ће изазвати доста велику конфузију код једног дела гласача“, рекао је Јованов у Скупштини Србије.

Он је навео и да постоје виши интереси, пре свега, стабилност у држави, због којих је власт прихватила да учествује на  седници и гласа за предложене допуне закона.

„Сматрамо да ти виши интереси који подразумеју стабилност наше земље у нестабилним околностима превлађују све ове резерве које имамо када су у питању предложене допуне закона“, рекао је Јованов.

Јованов је оценио и да је дубоко погрешно што ће једном делу грађана ови избори донети проблеме и дискриминацију, али да „то није била наша воља већ инсистирање опозиционих посланика“.

СНС ће данас учествовати у раду у складу са договорима и гласати за предложене измене и допуне закона.

Изменама је предвиђено да ће се бирач који је након 3. јула 2023. године пријавио пребивалиште у јединици локалне самоуправе, односно у градској општини у којој су за 2. јун 2024. године расписани локални избори, уписати у део бирачког списка према месту пребивалишта које је имао на дан 3. јула 2023. године.