Припрема...

9. април 2014.

Подржати План развоја Војводине


1Поштовани господине председниче, драге колеге, Демократска странка Србије ће подржати овај предлог, али нећу говорити ништа лоше о самом предлогу, јер нећу да упадам у ону ситуацију у коју упадају врло често представници владајуће коалиције која је стварно мало шизофрена, где време искористе на то да говоре како предлог не ваља и онда кажу гласаћемо „за“.Има доста ствари које нам се не свиђају, мислимо да има неких ствари које више спадају у домен лепих жеља итд. али суштински да улазим појединачно нећу.

Оно што ми смета то су нека образложења која смо чули поново данас и ја бих стварно замолио и Владу и представнике владајуће коалиције да престану више са тим епохалним пројектима од којих ће грађани боље да живе, брзо боље да живе. Ако ће боље да живе ја вас молим да кажете када ће боље да живе, пошто смо чули да ће да живе боље када усвојимо ово, чули смо да ће да живе боље када се усвоји Статут, па не видим да нешто живе боље, а Статут је, узгред, неуставан. Сада живеће боље од ове стратегије, живеће боље од сваког буџета који смо усвојили, они живе све горе и горе.

Образложење које је дао професор Петровић је за мене најприхватљивије, и то је једини разлог зашто ми гласамо данас, зато што постоје одређена средства, постоје одређени фондови и не можете да добијете паре, ако немате пројекат. И онда боље реците тако да је то поента, можда нешто добијемо, а можда и не добијемо, ако добијемо добро, а ако не добијемо опет добро, бар смо пробали. То је поштеније него да нас овде замлаћујете причом о томе како ће, не знам, све да процвета оног момента када ми усвојимо ово, па неће, знате и ви да неће, али ‘ајде да бар будемо искрени. Ако ви тврдите да хоће ја вас молим да ми дате временске рокове када ће да буде боље, када ћемо да решимо питање инфраструктуре, воде, наводњавања, пољопривреде, привреде, екологије итд., који је то рок, је ли то у ових пет година? Ако ће да буде не знам ни ја колико средстава, да видимо колика средства очекујемо да ће да стигну, шта сматрамо успехом, шта сматрамо неуспехом од тих 76 милијарди, ја се надам да није оних 10.000 милијарди, да је ово тачна цифра. Ако је то 76 милијарди, колико ми отприлике можемо да привучемо, шта је то што ми можемо да добијемо, шта је оно што ћете ви сматрати успехом? Милијарду, две, три? Шалим се, наравно.

Дакле, дајте неке параметре који су мерљиви, па да онда видимо шта је, а те приче за добробит грађана, за бољи живот од сутра итд. „Бољи живот“ можда пусте поново на РТС-у по не знам који пут, од овога бољег живота нема, ово може бити претпоставка да нека средства у Војводину стигну и ми као странка нећемо да будемо на путу и да будемо препрека томе да се аплицира за одређена средства. Ако ви мислите да можете да их добијете, ево ми ћемо вас подржати, па ви пробајте, ако не стигну, па нису стигла, ако стигну свака част, а пустите више те епохалне догађаје, јер од тих епохалних догађаја грађани већ дуго немају ништа. Хвала вам.