Припрема...

21. август 2014.

Подржавамо реформу јавног сектора


10614096_10204892657982457_517332432_n– Како оцењујете увођење ванредних мера штедње које спроводи локална самоуправа?
Као неопходно у овом тренутку. Мере јесу и непопуларне и оштре, али је стање у јавном сектору такво да бисмо без ових мера, у веома кратком року, дошли у ситуацију да готово комплетан јавни сектор буде у потпуном колапсу. Подсетићу да је ДСС више пута тражила да се разговара о стању у јавним предузећима, али наш захтев никада није био прихваћен од стране тадашње власти. Да смо тада, пре три, четири године бар почели да разговарамо и реално сагледавамо ситуацију, можда би ове мере сада биле избегнуте.

– У надлежност ДСС-а поверено је функционисање ЈП„Градско зеленило и пијаца“. Шта сте тамо затекли и какве су шансе да то предузеће опстане у овим околностима?
Садашње руководство је затекло потпуни хаос у организационом, кадровском и финансијском смислу. То је била последица потпуног јавашлука, незапамћеног бахаћења и безграничне небриге за последице које могу да изазову одређене одлуке. Ово руководство је успело да у веома тешком затеченом стању, смањи трошкове, готово укине репрезентацију, да домаћинским пословањем врати око 10% наслеђених дугова. Ово је пут који би сигурно довео до опоравка предузећа, али је за то потребно време кога, на жалост и не кривицом садашњег руководства фирме и ДСС-а, више нема. Зато очекујем да судбина овог јавног предузећа буде решавана у склопу шире реформе читавог јавног сектора у општини, за шта се ДСС одавно залаже и очекујем да тај посао крене ускоро.

– И поред слабијег резултата Ваше странке у Кикинди на последњим изборима, утисак је да је ДСС веома присутан у раду на локалу. Имате потпредседника Скупштине, члана Општинског већа, за Вас се зна да сте најјактивнији одборник у парламенту… Како Ви гледате на учешће ДСС-а у општинској власти и раду странке у Кикинди?
За нас је учешће у раду локалне власти била прилика да спроведемо неке делове свог програма, а у складу са подршком коју смо на изборима добили. Оно чиме нисам задовољан односи се на пословично одсуство заинтересованости ДСС-а да јавно промовише своје резултате и то ће морати да се мења, јер тих резултата итекако има. Осим тога, очекујем озбиљнији приступ на изградњи страначке инфраструктуре уз укључивање нових, поштених и образованих, људи којих у ДСС-у заиста има много.

– Појављује ли се ДСС као коалициони партнер пред челницима локалне самоуправе са предлозима решења за поједине ситуације?
Ми у ДСС смо задовољни сарадњом са коалиционим партнерима. Били смо консултовани у вези са свим важнијим политичким одлукама донетим у протеклих годину дана. Са друге стране, за области у којима смо преузели одговорност, ми предлажемо решења која усаглашавамо са коалиционим партнерима.

– У току су преговори о успостављању новог коалиционог договора на нивоу Покрајине између демократа, Лиге и СВМ-а?
Видећемо како ће то да иде. То је једна чудна коалиција која на све личи, осим на коалицију. То што они једни о другима јавно говоре путем медија, често је оштрије од онога што говоримо ми из опозиције. Са друге стране не треба заборавити да ДС није сам владао у претходних десет година, већ су му лева и десна рука и помагачи у упропаштавању Војводине били ЛСВ и СВМ и зато је за нас у ДСС – у потпуно неприхватљиво раздвајање ових странака у одговорности према грађанима.