Припрема...

10. јануар 2016.

Покрајина за НВО дала пола милијарде, запошљавању упола мање


Управо усвојеним буџетом Војводине предвиђају се велика средства за финансирање невладиних организација и у овој години. Износ од готово пола милијарде динара у ситуацији када се за неке друге важне ствари, попут активног запошљавања за које је планирано драстично мање новаца, потврђује да су невладине организације један од приоритета покрајинске власти, истиче за „Дневник” посланик Српске напредне странке у Скупштини Војводине Миленко Јованов.

Чињеница је да је и у претходном периоду било врло често уочљиво да Покрајина много више даје новца за невладин сектор него, примера ради, за сточарство које је било увек најмање финансирано. Приликом усвајања буџета за ову запажамо да, док је за невладине организације предвиђено 473 милиона динара, за активну политику запошљавање предвиђено је свега 218 милиона динара, што је заиста срамотно – истиче Јованов. Он додаје да је још срамотније да током године кад се средства троше, невладиним организацијама се кроз разне конкурсе тај новац додатно увећава, што се види из извршења буџета. Наводи и да владајућа Демократска странка у покрајини преко својих секретаријата финансира и одређени број фантомских невладиних организација, које је основала омладина те странке по утврђеном шаблону до 2011. године под именом Омладински клуб општине… или Омладински клуб града…. Један од таквих примера је, како напомиње Јованов, и Омладински клуб општине Кикинде. Тој невладиној организацији, која према његовом сазнању „не постоји, нити је икад имала активности, фактички постоји само у АПР” прошле године је одобрено из буџета 660.000 динара.

Како то ради подмладак ДС-а

– Активисти подмлатка Демократске омладине Војводине у периоду између 2009. и 2011. организовано су оснивали невладине организације на основу писаног упутства, које је упућено на адресе општинских и градских одбора. У ту сврху, како је то тада писала штампа, чак је организован и семинар на Фрушкој гори. Наложено је да локални одбори подмлатка војвођанских демократа, које они зову клубовима крену у оснивање што више невладиних организација, које треба да се зову готово идентично: Омладински клуб општине, односно Омладински клуб града…, из разлога што тај назив садржи речи омладина и клуб, а они подсвесно подсећају на клубове Демократске омладине. Према речима Миленка Јованова, највећи проблем је у томе што је стратегија финансирања покрајинске власти усмерена ка невладиним организацијама.

Председница те организације ради у ученичком дому у Кикинди, који је последње уточиште за све кадрове ДС-а који су остали без власти. Значи таквим клубовима неко је поклонио новац грађана Србије, који живе у Војводини – каже Јованов. – Наравно никад нећу рећи да су све невладине организације укључене у малверзације и пустошењу буџета и да су добиле паре низашта. Има невладиних организација, које итекако обављају свој посао, то сам рекао и у расправи у Скупштини. – истиче. Он наводи да један број тих омладинских клубова, које су до 2011. године основале демократе преко својих омладинских организација, угашен, али постоји одређени број који се наслања на новац пореских обвезника. Ти омладински клубови су прошле године за девет месеци из буџета Војводине добили три милиона и 170.000 динара. Примера ради омладинском клубовима у Новом Бечеју додељено је 300.000, у Моровићу 205.000, Оџацима 380.000, Руми 905.000, Кикинди и Перлезу по 660.000 динара… Јованов је изразио сумњу да је број невладиних организација, које су директно повезане са ДС далеко већи. На то је прошлог лета указао и његов страначки колега, потпредседник Извршног одбора СНС Дамир Зобеница. Он је на конференцији за штампу рекао да је Покрајина на конкурсу за јавне редове, који су требали да се спроведу до краја године определио 26 милиона динара за 22 невладине организације чији су оснивачи чланови ДС, странке стожера покрајинске власти.

Ако је некоме нормално да се невладиним организацијама даје готово пола милијарде динара, а за активно запошљавање се предвиђа упола мање, онда мислим да тај није нормалан – закључује Јованов.

Е. Марјанов/Дневник
http://www.dnevnik.rs/politika/pokrajina-za-nvo-dala-pola-milijarde-zaposljavanju-upola-manje