Припрема...

18. септембар 2019.

Покрајинска каса тешка 74,9 милијарде динара


Скупштина Војводине подржала је данас извештај о реализацији покрајинског буџета за првих шест месеци и ребаланс буџета за 2019. годину.

За ребаланс је гласало 77 посланика из владајуће коалиције (СНС, СПС, ЈС и СВМ), а 17 парламентараца из опозиционих политичких странака (СРС и ЛСВ) било је против.

Председник посланичке групе „Александар Вучић – Србија побеђује” Миленко Јованов казао је да извештај за шестомесечну реализацију буџета показао да су приходи релативно добро планирани и да су на 50 одсто остварења, што и треба да буде, док су расходи нешто нижи, али је то последица чињенице да Управа за капитална улагања расписује набавке које дуго трају и да су то процеси и пројекти који се спроводе касније и трају једну, две или три године, те да ће се проценат реализације значајно повећати у другој половини године.

– Што се тиче ребаланса буџета, ми поново имамо ребаланс навише, и то је већ пракса од 2016. године – нагласио је Јованов. – Овај пут се то повећава 500 милиона динара, а укупна сума којом ће се располагати у оквиру буџета, кроз промене неких планова, уштеде, биће око 905 милиона динара, што је озбиљна свота за наредних шест месеци. У односу на 2016. годину, ми данас, закључно с овим ребалансом, имамо буџет који је 17 милијарди већи. То су озбиљне паре, повећање од 27 одсто, и показује другачији однос према пуњењу буџета, посебно зато што огроман део тих прихода потиче од уступљених прихода, а они су показатељ снаге економије и привреде која функционише на простору Војводине. То су приходи који потичу од зарада и пореза који плаћају привредни субјекти и који се повећавају из године у годину.

Говорећи о оптужбама опозиције да буџет није добро конципиран и да је висок ниво буџетске резерве, Јованов је одговорио да се текућа буџетска резерва пуни од нереализованих пројеката и она завршава код грађана Војводине, наводећи пример да је из те резерве 4,5 милиона потрошено за реновирање крова Основне школе „Жарко Зрењанин“ у Кикинди.

– Као неко ко је био опозициони посланик, не бих био у кожи опозиције овој власти из простог разлога што је врло тешко пронаћи било какву основану критику – указао је Јованов.

Извор: Дневник