Припрема...

14. август 2014.

Покрајинска власт ће морати да положи рачуне


1Оглашена продаја већинског пакета деоница српско-хрватске Тесла штедне банке из Загреба отворила је међу политичким партијама питање одговорности за инвестицију у којој је оснивачки улог Војводине око 1,5 милион евра и могао би пропасти уколико се не пронађе купац деоница, или те акције буду продате по цени мањој од очекиване.

Наиме, Фонд за развој Србије и Покрајинска влада огласили су продају свог дела оснивачког капитала који износи 55,08 процената деоница, а рок за пријаву истиче 15. августа. Неизвесно је да ли ће се уложени 1,7 милион евра републичког новца, односно 1,5 милион евра покрајинског, вратити кроз продају деоница, али је извесно да ће, уколико Војводина не успе да поврати своја улагања продајом акција, опозиција покренути питање одговорности војвођанске владе за ту инвестицију.

Председник Управе Тесла банке Звонко Агичић изјавио је да постоји интерес страних инвеститора за преузимање те банке чији губици на годишњем нивоу износе између 800.000 евра и милион евра, и додао да би то био једини спас за ту банку у којој је Република Србија већински власник.

– Идеја о оснивању банке је била одлична, али ни српске ни хрватске институције нису пронашле интерес да банку докапитализују, тако да је сада, након исказаних интереса неколико страних улагача, на последњој скупштини одлучено да ће се потражити некакав стратешки партнер, што је формализовано и пре десетак дана објавом јавног позива за продају акција – објашњава Агичић.

Он каже да је инвеститору много лакше да купи постојећу банку која није у великим дубиозама, што је случај с Тесла банком, него да тражи лиценцу за оснивање нове банке, али и додаје да ће након што добије новог власника, та банка вероватно имати другачију функцију.

Посланик у Скупштини Војводине и председник Покрајинског одбора ДСС-а Миленко Јованов истиче за „Дневник“ да је све што се догађа с Тесла банком само потврда онога што је говорио годину раније, када је оценио да је банка пред пропадањем, али да су тада реаговали из Демократске странке и тадашњи председник Надзорног одбора Тесла банке и председник Српског народног вијећа Милорад Пуповац и негирали његове тврдње.

– Испоставило се да није тако како су тврдили. Ко је онда замајавао јавност? – пита Јованов, и додаје да сва питања која је ДСС постављао у Скупштини Војводине пре годину дана, стоје и данас.

Он је рекао и да је прошле године тражио да покрајински парламент расправља о улагањима Покрајине у Тесла банку, али се та тема није нашла пред посланицима „због процедуралних проблема“.

– Остају питања ко је проценио да је то добар пројекат, ко је од тога имао користи и да ли ће Покрајина бити оштећена у том пројекту? И Покрајина и Фонд понудили су своје деонице, али не могу да верујем да ће акције пропале банке било ко купити. Дакле, остаје и даље отворено питање целисходности тог пројекта, али ћемо и на то ускоро добити одговор када се види да ли је неко купио деонице, и по којој цени – каже председник војвођанског ДСС-а.

1Он наводи да о Тесла банци, која је основана новцем Покрајинског фонда за развој с намером да финансијски подстакне пројекте запошљавања Срба повратника у Хрватску, има много да се говори јер је 2011. године банка настала куповином А-банке малог подузетништва, која је била у дуговима, а мењали су се и власници, јер је покрајински улог прво био у Фонду за развој, па пренет на Развојну банку Војводине, али су и Фонд и РБВ угашени па је то пренето на Покрајинску владу.

– Кључно питање је: ако сте уложили милион и по евра, онда ћете да кажете да ли сте на крају зарадили, изгубили, или сте на нули. Ако се након продаје деоница покаже да је остварена зарада, ми ћемо им честитати, ако буде на нули, питање је што је то уопште и рађено, а ако се искаже губитак, онда се свакако покреће питање одговорности надлежних. Шта ако се утврди да су у ветар бацили 1,5 милион евра? Једина мера за будуће пројекте јесте да покрајински функционери инвестиције гарантују својом имовином па да има од кога да се наплати настала штета – закључује Јованов.

Он је најавио да ће на наредној скупштинској седници тражити, макар у форми посланичког питања, да се посланицима објасни шта се дешава с Тесла банком.

Покрајински секретар за финансије Зоран Радоман изјавио је да ће најава о продаји деоница Тесла банке бити прилика да се новац добијен на тај начин уложе у нови „Тесла“ развојни фонд у Хрватској.

Поводом оптужби представника опозиције у Војводини да је Покрајинска влада учешћем у пројекту „Тесла банка“ неоправдано утрошила буyетски новац, као и да је било злоупотреба у том поступку, Радоман сматра да опозиција треба да ради свој посао, али му је чудно то што се прозива Покрајинска влада, а не и већи акционар, Фонд за развој Србије, у чијем Управном одбору седе министри у Републичкој влади. Он истиче да би требало испитати одговорност за пословање Тесла банке.

– Требало би видети да ли је реч о лошем пословању или су у питању неке друге околности – изјавио је Зоран Радоман.

А. Савановић/Дневник