Припрема...

7. септембар 2017.

Покренут поступак за формирање групе пријатељства са Српском


Посланичка група „Александар Вучић – Србија побеђује“ у Скупштини Војводине покренула је данас иницијативу за формирање групе пријатељства са Народном скупштином Републике Српске, а шеф те посланичке групе Миленко Јованов каже да се тиме отвара нова страница у односима.

На конференцији за новинаре, Јованов је рекао да ће посланичка група пријатељства бити формирана на основу протокола о сарадњи АП Војводине и Републике Српске који је усвојен на седници покрајинског парламента 31. августа.

Јованов, међутим, каже, да је и пре шест година постојао протокол о сарадњи АП Војводине и РС чија је једна од тачака било и формирање посланичке групе пријатељства, али да је питање зашто од 2011. ништа није урађено по том питању.

„Нема разлога много причати зашто није ништа урађено. Не можемо очекивати од оних који су у време када српски народ и у РС и Србији са болом и тугом обележава највећи погром који се десио у Олуји, били на Брионима, брчкали се и уживали, да имају било какав осећај за сарадњу са РС и било какву жељу да ту сарадњу продубљују“, каже Јованов.

Истиче да сада постоји такав осећај и жеља која се реализује иницијативом за формирање посланичке групе пријатељства, и то у складу са политиком коју води председник Александар Вучић и Влада Србије.

„Желимо да у потпуности институционализујемо сарадњу између РС и Војводине, да је продубимо и нема ничег нормалнијег и природнијег да, када Војводина већ има могућност да сарађује са одређеним регионима, први регион са којим ће сарађивати буде управо РС“, наглашава Јованов.

За РС нас, каже он, вежу чврсте везе, што је разлог више за продубљивање сарадње на корист грађана.

Сарадња ће, наводи, подразумевати размену посета, сарадњу скупштинских одбора, као и разговоре на теме које су битне за грађане, а које укључују идентитетска питања и питања из области културе.

„Та питања су важна у данашње време будући да смо дошли у ситуацију да треба да разговарамо и о очувању језика и писма и у РС и Војводини и целој Србији“, каже Јованов.

Сарадња ће, додаје, обухватити питања развоја привреде и пољопривреде, као и континуирани заједнички наступ пред телима ЕУ или регионалним телима.

„Предложили смо да сви посланици који желе могу да се прикључи тој посланичкој групи пријатељства. Одлука је на Одбору за међурегионалну сарадњу Скупштине Војводине. Видећемо да ли ће тај предлог да прихвате“, рекао је Јованов.

Уколико, каже, буде прихваћен, очекује да се велики број посланика прикључи групи пријатељства, а ако број чланова буде ограничен, вероватно ће свака посланичка група делегирати своје представнике.

Сигуран је да ће сарадња бити веома плодоносна и на задовољство и посланика у покрајинској скупштини и у Народној скупштини РС, као и грађана.

Навео је и да ће у парламенту РС у складу са протоколом бити формирана таква посланичка група.

Извор: ТАНЈУГ