Припрема...

14. јануар 2020.

Политика да се врати тамо где јој је и место, у парламент


Предлог о смањењу изборног цензуса с пет одсто на три и увођењу степенастог могао би стићи у Народну скупштину већ у наредним недељама – каже за „Дневник” потпредседник Српске напредне странке Миленко Јованов, мада напомиње да је та тема још само на нивоу идеје

– О тој одлуци још нисмо разговарали на страначким форумима, али су се неки већ огласили јавно. Неки су је подржали, неки нису задовољни, тако да ћемо видети како ће све то изгледати у наредним недељама, мислим да се не ради о дужем периоду.

Смањењење изборног цензуса с пет одсто на три за странке које самостално излазе на изборе и увођењу степенастог за странке које излазе у коалицији, што би значило да би за двочлану коалицију изборни цензус био седам одсто, а за трочлану и вишечлану десет, је тема о којој се ових дана навелико прича.

– Такво решење сигурно би отворило врата парламента мањим странкама и сигурно би омогућило већу репрезентативност када се ради о политичкој страни. Пропорционални изборни систем сам по себи, као једно од најважнијих обележја има то што у највећој мери одсликава размишљање друштва по питању одређених политика које се нуде – каже Јованов.

Ми либерализујемо услове за излазак на изборе у том смислу да онај ко заиста нема три одсто подршке у локалној самоуправи, покрајини или републици, стварно нема довољно репрезентативности да би седео у парламенту

Како наводи, нижи изборни праг ће омогућити и странкама које немају широку подршку за своју политику да буду заступљене у парламенту и да парламент буде место где ће се водити политика и полемика о свим темама.

– У том смислу ћемо добити већу репрезентативност, више различитих погледа о томе како треба водити политику у Србији, а то је увек добро јер парламент јесте место где о тим стварима треба да се разговара. Дакле, суштина је да добијамо већу репрезентативност и враћамо политику тамо где јој је место.

На примедбу да би увођење степенастог изборног цензуса смањило број коалиционих листа, Јованов одговара да не треба ићи превише у детаље и расправу јер још нисмо видели предлог.

СНС нема никакав проблем да упореди шта је урадио у протекле четири године у односу на оно што је Чанак урадио за 16 година власти

– То је одлука која још једном показује да СНС повлачи потезе које иду у корист стабилности државе Србије, побољшању изборних услова и укупне политичке слике о Србији. СНС врло често потез повлачи на своју штету, али је за нас увек државни интерес испред ускостраначког интереса – истиче Јованов.

Како објашњава, применом највећег изборног количника у Донтовом систему долази до тога да ће више странака учествовати у подели мандата, и самим тим, може се десити да најјача странка, што је у овом тренутку СНС, с истим или бољим изборним резултатом има мањи број мандата.

На питање каква је шанса да предлог о смањењу изборног цензуса стигне у парламент Јоаванов је одговорио да не види разлога зашто не би стигао.

– При том не разумем приче о томе да се изборна правила не мењају пред изборе. Већ имамо промене изборних правила управо на захтев опозиције и неких представника међународне заједнице. Они, просто, изборна правила доживљавају као шведски сто па сад нешто можемо да мењамо, а нешто не можемо. Они бирају отприлике шта би да мењају, а шта никако не сме да се мења – наводи он.

Додаје да би, с друге стране, разумео неке критике у случају да СНС повећава цензус с пет одсто на седам или десет и да кажу: па ви отежавате и правите још теже услове за улазак у Скупштину.

– Не, ми радимо супротно од тога. Ми либерализујемо услове за излазак на изборе у том смислу да онај ко заиста нема три одсто подршке у локалној самоуправи, покрајини или републици, стварно нема довољно репрезентативности да би седео у парламенту – објашњава Јованов.

________________________

Стара Чанкова прича

– Колико знам, од 2000. је промењено неколико различитих странака на власти, и никад до сада Војводину није нико укинуо – указује Јованов. – То је стара Чанкова прича. Он плаши људе нечим што уопште није тема.

Јованов сматра да Чанак на тај начин покушава да оправда сопствено постојање. Јер, како каже, листа коју су назвали „Војвођански фронт” је врло ратоборан назив, и логично је да треба да заштите некога од некога ко прети.

– Пошто не прети нико, и пошто се том темом нико жив не бави, измислили су да се неко бавио, а они ће да бране. То је продавање цигле, понашање џиберско на улици, или понашање рекеташа, који отприлике прво убеди некога да је угрожен, а онда му набаци услуге да га штити, а у ствари не штити ни од кога него од самога себе – наводи Јованов.

________________________

На молбу „Дневника”, Јованов је коментарисао и изјаву лидера ЛСВ-а Ненада Чанка, који је недавно рекао да „свака власт у Београду жели да укине Војводину, не признаје њену историју и сматра да Србија може да функционише само као централистичка пандурска држава”.

Он је поручио да је најбоље да Ненад Чанак заштити Војводину од себе и својих кадрова. Како је навео, ништа за Војводину урадили нису и СНС нема никакав проблем да упореди шта је урадио у протекле четири године у односу на оно што је Чанак урадио за 16 година власти.

– А то ће показати да смо више урадили ми за четири године него он за 16. Тако да, пошто је тешко поредити резултате, лакше је измислити неку угроженост и неке теме које и не постоје и глумити неког спасиоца, неки бедем не знам ни чега, него конкретно рећи шта је урађено за 16 година политике – закључио је потпредседник СНС-а.

Извор: Дневник