Припрема...

2. октобар 2015.

Политика: Графит – авантуре „Младе Војводине“


Са новосадских фасада уклоњени су графити по којима се Војводина изједначава са Каталонијом, шпанском покрајином у којој су сепаратистичке странке на недавним изборима освојиле већину места у регионалном парламенту. Исти графити осванули су јуче, пренела је Бета, у још неколико градова у Војводини: Зрењанину, Панчеву, Кикинди, Ковину, Ковачици, Опову. Потписала их је „Млада Војводина“, а на њима се поред „Војводина = Каталонија“ налазе три звездице са војвођанске заставе.

Покрајински посланик из Кикинде Миленко Јованов (СНС) у свом граду није приметио графите о Војводини и Каталонији, мада верује да их у неким деловима има јер је „Млада Војводина“ и раније ту остављала трагове – „Војводина није Русија“ и „Војводина наша дика биће република“.

Не верујем да је иза тога појединац и да се то може посматрати на нивоу инцидента. Не може на више места, у различитим градовима,  да освану исти графити а да то није организовано, да неко није рекао где, шта и како да пишу„, наводи Јованов.

1Спорно у графиту о Војводини и Каталонији је то што „озбиљно кокетира са сепаратизмом“, али није и први пут да такве ствари видимо, додаје Јованов и подсећа како је својевремено ЛСВ правио „пасош“ Војводине.

Истичући да код њега, а верује и код већине грађана у Војводини, такви графити јасне асоцијације  изазивају осећај узнемирености, он поставља питање зашто сада не реагују заштитници грађана и невладине организације, који иначе реагују на натписе који изазивају расну, националну, верску мржњу или сексуалну дискриминацију.

Ипак сматра да је реч о маргиналној групи која нема значајније упориште међу бирачима и да јој зато не треба придавати значај. С друге стране, не треба, како каже, ни олако прелазити преко таквих ствари јер „лавина почиње једним каменом“.

Политика/С. Ковачевић