Припрема...

19. септембар 2018.

Посета председника Кине Ши Ђинпинга Србији – потврда челичног пријатељства две земље


Миленко Јованов, потпредседник Главног одбора СНС оценио је да је најављена посета председника Кине Ши Ђинпинга Србији још једна потврда челичног пријатељства између Кине и Србије.

– На једном самиту политичких странака средње и источне Европе у вези са темом „Један појас-један пут“ са преставницима Кине, у Букурешту, видео сам да нико од представника других држава не бежи од сарадње са Кином, иако су то земље ЕУ, земље централне Европе и тиме је наш успех већи, успех председника Вучића, што је успео Србију додатно да им приближи – изјавио је Јованов за Ново јутро Телевизије Пинк.

Према његовим речима, већ данас се може говорити о ефектима сарадње са Кином.

– Ми смо имали инвестицију у смедеревску Железару која је представљала камен око врата читавом друштву и читавој држави, јер смо ми из свог буџета плаћали њено функционисање, а данас смедеревска Железара пуни буџет Србије – истакао је Јованов.

Како додаје, кинеска инвестиција у Зрењанин је око милијарду долара и запослиће око 1.500 људи.

– То је фабрика гума која ће на неки начин потпуно да промени слику Баната. Ништа од овога се није десило случајно, све је то плод озбиљног и одговорног рада, труда, пре свега председника и других државних органа да изграде добре односе са великим светским силама – казао је Јованов.

Он је подсетио да је то велика разлика у односу на раније вођење, како каже, шибицарске политике.

– Сетите се онога шибицарења у УН, када ми предлажемо једну резолуцију, договоримо са Русијом и Кином, а онда то Вук Јеремић преко ноћи промени, зато што је договорио нешто са неким другим. Како су се тада Кинези осећали и да ли би тада Ши Ђинпинг и представници Кине долазили у Србију – запитао је Јованов и додао:

Србија у сваком смислу постаје озбиљна, уређена и стабилна држава. Она јача и економски и војно – истакао је он.

Извор: Пинк