Припрема...

21. фебруар 2017.

Посланици о формирању развојне агенције Војводине


Посланици Скупштине Војводине у уторак заседају по други пут у 2017. години, а главна тачка дневног реда биће Предлог одлуке о формирању развојне агенције Војводине, која ће настати стапањем ВИП Фонда за подршку инвестиција у Војводини и Агенције за регионални развој Војводине.

По предложеној одлуци, развојна агенција Војводине оснива се као друштво с ограниченом одговорношћу, ради давања подршке за спровођење развојне политике, пољопривредне политике и политике руралног развоја, као и других јавних политика у складу са законом, у циљу бржег економског развоја Аутономне Покрајине Војводине. Оснивач развојне агенције Војводине је АП Војводина. Права оснивача обавља Покрајинска влада, уколико том одлуком није другачије одређено. Органи РАВ-а су скупштина и директор. Функцију скупштине вршиће Покрајинска влада, а за седиште РАВ-а одређена је Стражиловска улица број 4 у Новом Саду.

Нови фонд, како је раније најавио председник Покрајинске владе Игор Мировић, у опису посла имаће подстицање инвестиција у Војводини и доедљивање бесповратних средстава за улагање и повећање запослености у покрајини.

Извесно је да ће одлука о оснивању РАВ-а имати већинску подршку у покрајинском парламенту, а шеф посланичке групе „Александар Вучић – Србија побеђује“ Миленко Јованов наводи за „Дневник“ да је то само један корак у стварању новог алата којим ће се утицати на развој Војводине.

– И у изборној кампањи и приликом формирања Покрајинске владе и излагања програма садашњег председника владе Игора Мировића, као један од приоритетних циљева које СНС жели да оствари наведено је покретање развоја у АП Војводини – казао јеЈованов. – Први корак у томе је формирање једне такве агенције и добијамо алат којим ћемо моћи да утичемо на то да се Војводина развија у свим својим крајевима, што је веома важно.

Он је додао да ова покрајинска влада и већина у Скупштини Војводине имају идеју да бројне агенције и фондове на неки начин уједине и створе тачку из које ће се развијати Војводина јер додадашња пракса с великим бројем фондова и агенција, у којима је свако водио своју политику, није дала очекиване резултате.

– Као резултат имамо једно велико ништа. Сетимо се Фонда за развој Војводине, Развојне банке Војводине, Фонда за развој нових технологија… Свако је имао средства на располагању, неки свој феуд, а Војводина и њени грађани суштински нису имали ништа од тога. Желимо нови концепт, да се фактички обједини све то и у наредном периоду ће све ићи у том правцу, а  све с циљем да се повећа запосленост и обезбеди грађанима бољи живот – нагласио је шеф посланичке групе СНС-а и потпредседник те странке.

Како је рекао, обједињавање ресурса иде корак по корак, темељно и ништа се не ломи преко колена.

Пред посланицима ће се наћи и извештај о раду Покрајинског фонда за развој пољопривреде за период од 1. јануара 2015. године до 31. децембра 2015. године, као и Предлог одлуке о разрешењу Надзорног одбора Гаранцијског фонда АПВ.

Извор: ДНЕВНИК