Припрема...

23. јун 2011.

ПРАВДА: Повратак Аустроугарске на мала врата


Грб Великокикиндског диштрикта који Општина Кикинда противстатутарно истиче као грб општине

КИКИНДА – Супротно Статуту, Општина Кикинда већ дуже време у званичној употреби користи искључиво некадашњи грб Великокикиндског диштрикта, који је иначе настао крајем 18. века, а у потпуни запећак стављен је званични грб СО Кикин­да, упозоравају у Демократској странци Србије.

Грб са хабзбуршком круном налази се и на званичној интернет презентацији Кикинде. Миленко Јованов, члан ИО ДСС, каже да је све започело пре неколико месеци, када је актуелна власт обновила побратимство са Бихаћем.

– Ваљда у жељи да гости не примете турску главу набодену на сабљу, истакли су грб некадашњег Диштрикта, иако је и на том грбу сличан детаљ присутан, али га је теже уочити. Но, није у томе проблем, већ у чињеници да је Кикинди, на мала врата, вра­ћена царска аустроугарска круна Хабзбурговаца, иако за тако нешто не постоје ни законске ни статутарне могућности. Зато питамо: ко је и по чијем налогу то учинио, а чини и даље – напомиње Јованов, који је и портпарол Покрајинског одбора ДСС.

Не брани Јованов, по сваку цену, ни званични грб СО Кикинде.

Званични грб Општине Кикинда

– Ако мисле да грб треба мењати, нека отворе јавну расправу, а ми ћемо тада рећи да се не стидимо своје прошлости и чиње­нице да су поколења кикиндских, банатских и војвођанских Срба, вековима сањала и гинула само за један циљ: уједињење са матицом Србијом, па да зато и обележја треба да имају и ту ноту – јасан је Јованов.

С друге стране, председник Општине Илија Војиновић каже да се уназад дуго година размишља о промени грба Кикинде.

– Неколико пута смо обавили и консултације са стручњацима, историчарима и хералдичарима. Засад о томе само разми­шљамо, а сматрамо да грб Диштрикта има једнак историјски значај и своје место као и грб Кикинде, који такође има своју историјску вредност и ми га не укидамо – рекао је Војиновић.

Он је додао да би о томе требало разговарати и са начелником Општинске управе Бранком Љубојом, али је он сада „на од­мору“.

– Добро би било и да ДСС то питање отвори на седници Скупштине општине Кикинда, тако ћемо убрзати цео овај процес – сматра Војиновић, не желећи да се одговори на прозивке ДСС да се враћањем у употребу грба Диштрикта, вратила и царска круна Хабзбурговаца.

Д. Панић