Припрема...

20. октобар 2013.

Дискусија у Скупштини АПВ: Правобранилац неће имати ауторитет


Поштовани господине председниче, даме и господо посланици, заиста имамо деликатну ситуацију сада, из више разлога. Прво, колеге су већ говориле о начину на који је ова тачка дошла данас на дневни ред, па се ту не бих дуже задржавао. Са друге стране, ми смо добили у образложењу да је досадашњи Покрајински јавни правобранилац разрешен са функције пре истека времена, али не пише разлог зашто је тај човек разрешен, ко га је, када разрешио, са којим образложењем, из ког разлога, по ком основу. Сада нам се каже да је ово најбољи кандидат којег можемо да добијемо, па тако сте причали и за овог што сте га разрешили.

Искрено речено, сагласан сам са тим да је чињеница да је последњих неколико дана, последњих 15 дана особа коју данас треба да бирамо била предмет интересовања таблоида. Мени се лично медијска сцена Србије са овим таблоидима какви су данас-гади, значи ово је страшно и незабележено да таблоиди истовремено подижу оптужнице, суде, пресуђују, трпају у затвор и све остало, али не можемо ми да се понашамо као да смо на неком пустом острву, па да не кажемо да ће то оставити последице и после овог данашњег избора. Aко већ не размишљате о томе и баш вас брига шта пишу таблоиди то је у реду, то је ваша ствар, али кажете ова особа треба да има дигнитет. Па ви ћете јој данас избором уништити дигнитет, било какав, јер ћете морати ви и та особа, свакога дана у свакодневном свом поступању да објасни да она није изабрана данас зато што је дојавила некоме нешто, или је то урадио њен супруг, или не знам ни ја ко све већ. То је оно што ви треба да објашњавате свакога дана од ступања на дужност ове особе. (Обраћа се Драгославу Петровићу, који је коментарисао са места: Па, Ви господине Петровићу, да ли ћете објашњавати или не, то ћете видети и коме ћете објашњавати.)

Ја вас позивам да још једном размислите о предлогу, да размислите да ли је ово морало овако данас, док још траје ова цела гужва у једном од тих таблоида. Слажем се, апсолутно, да не можемо дозволити у држави да таблоиди одређују политику ни каријере, ни судбине људи, али исто тако не можемо побећи од тога да је Србија тренутно таква и ако озбиљно мислимо, не више о персоналном решењу, него о институцији Покрајинског јавног правобраниоца, онда треба да размислимо који ће ауторитет, како сте рекли дигнитет или било шта треће, тај јавни правобранилац имати после ове артиљеријске припреме од 15 дана у једном од таблоида, и онда после овога што се десило, нових информација и данашњих избора.

Ја вас молим да о томе размислите, и предлажем да повучете ову тачку, да се о овоме не гласа, да одустанете од предлога на било који начин, а опет, ако одлучите да то изгласате, сами ћете сносити одговорност за оно што ће даље да следи, не само према Покрајинској власти која је неко тамо имагинарно тело за које људи не знају јужно од Саве и Дунава, а неки ни у Војводини ни ко ту седи, ни шта ради, него према овој особи која ће наставити, захваљујући вашој одлуци, да буде черечена у тим истим таблоидима, али то је већ ваша одговорност. Хвала.

ИШТВАН ПАСТОР:
Хвала лепо. Морам да кажем да у односу на расправу и одлучивање по овој тачки дневног реда је поступљено у складу са пословничким могућностима. Могу се истицати задршке у односу на то, да ли је морало овако или не, али је ово у потпуности у складу са пословничким могућностима.
Са друге стране, што се тиче досадашњег Јавног правобраниоца, морам да вам кажем да он није разрешен, него је он поднео оставку.

МИЛЕНКО ЈОВАНОВ: (говори са места)
У образложењу пише да је разрешен.

ИШТВАН ПАСТОР:
Са треће стране, морам да вам кажем да се као председавајући налазим у изузетно непријатној ситуацији, јер у расправи човек треба да пронађе границу до које може да се оде, и тај који руководи расправом о томе мора водити рачуна. Мени је јако тешко да ту границу пронађем. Ја се слажем са вама када кажете да таблоидни натписи не могу бити разлог за квалификовање људи, али нажалост, после те реченице са којом се ја дубоко слажем, Ви онда долопатате на ту реченицу додатно. Не желим ја око тога отворити расправу, него напросто желим да кажем да то мислим да није коректно, али то је мој став. Изволите.

МИЛЕНКО ЈОВАНОВ:
Није спорно да Ви као председник можете да себи дате за право да водите седницу онако како хоћете и одређујете границе дискусије, али ако ми не дате право на реплику, на оно што говорите везано за моје дискусије, онда Вас молим да се уздржите од коментара, јер ако ћете коментарисати сваку моју дискусију или ову дискусију, онда ми реците, молим Вас по ком члану Пословника, а по Пословнику сам се јавио – рекли сте да нећете дискусију, онда ми реците по ком члану Пословника сте данас коментарисали, да бих могао да кажем да ли сте га повредили или нисте. Али ја не видим да уопште негде пише да Ви имате право да коментаришете дискусије посланика. Да ли сам ја лопатао или нисам лопатао, требали сте ме опоменути за говорницом, а ако сте пропустили то тада, онда Вас молим да пропустите до краја. Хвала вам.

ИШТВАН ПАСТОР:
Ипак мислим да сам морао те реченице изговорити које сам изговорио, а свако нека их разуме како хоће.