Припрема...

27. новембар 2016.

Празник као симбол заједништва

Вечерње Новости

ПРЕДЛОГ председника Томислава Николића да се 25. новембар, дан присаједињења делова данашње Војводине Краљевини Србији прогласи државним празником, подржаће и српска влада.

Иницијативу је Николић први пут изнео прексиноћ у Новом Саду на свечаној академији поводом 25. новембра 1918. године, историјског датума на којем је Велика народна скупштина у Српској Атини једногласно донела одлуку о присаједињењу Бачке, Баната и Барање Краљевини Србији. Срем је такву одлуку донео дан раније.

Дилеме нема ни за Миленка Јованова, потпредседника СНС и шефа посланичког клуба те странке у актуелном сазиву војвођанског парламента:

– За све нас који смо грађани Србије, а живимо на подручју Војводине, то је велики датум који заслужује да убудуће буде обележаван свечаније него до сада. У претходних 16 година, док су владале демократе, тај датум се углавном прећуткивао.

Јованов истиче да значај овог датума препознају покрајинска влада и председник Игор Мировић који је баш ових дана најавио оснивање Музеја присаједињења у Новом Саду.

Извор: Новости