Припрема...

24. март 2011.

Представници ДСС-а прекрили споменик Дамјанићу


Председник и портпарол Покрајинског одбора Демократске странке Србије (ДСС) Бранислав Ристивојевић и Миленко Јованов данас су у Ади, симболично – црним покривачем, прекрили недавно откривени споменик мађарском генералу из 19. века Јаношу Јовану Дамјанићу.

Представници ДСС-а су тако, пред грађанима те бачке општине у којој већину становништва чине Мађари, још једном желели да истакну да су неприхватљиви поступци који нарушавају заједнички живот свих националности у Војводини, попут подизања спомен обележја човеку који је у историји остао упамћен као „немилосрдни убица и прогонитељ немађарског живља“, рекао је Ристивојевић.

Он је напоменуо да, после свечаног откривања тог споменика 13. марта, којем је присуствовао и председник Скупштине Војводине Шандор Егереши, „нико од надлежних у републици и покрајини није реаговао“ на протесте неколико политичких странака и њихове захтеве да се то спомен обележје уклони.

Ристивојевић је Танјугу изјавио да је ДСС од представника покрајинске власти затражио да буде постављено питање политичке одговорности Егерешија јер је он, говорећи приликом свечаног откривања споменика Дамјанићу „понизио све грађане Војводине и тиме дисквалификовао себе за обављање вероватно најодговорније дужности у покрајини“.

Јованов је рекао да је данашње окупљање у Ади било изазвано тиме што „неко покушава да својом провокацијом унесе немир у складне међунационалне односе у Војводини“.

Покрајински одбор ДСС је раније затражио од републичког заштитника грађана и покрајинског омбудсмана као и од републичког повереника за равноправност да реагују тим поводом, а од Министарства за државну управу и локалну самоуправу да делује у оквиру својих овлашћења и уклоне тај споменик.

Интернет портал на мађарском језику „Војводина данас“ објавио је прошле седмице да је откривању споменика Дамјанићу у Ади, поводом 163. годишњице Мађарске револуције, присуствовао председник покрајинске скупштине Егереши.

Говорећи о том мађарском генералу српског порекла, истакнутом борцу мађарских револуционарних снага, кога Мађари славе као једног од најхрабријих великана своје историје, Егереши је рекао да је „Јанош Дамјанић и херој данашњице, јер о могућностима суживота народа лично је дао позитиван пример“.

Тај портал наводи и да је Егереши том приликом истакао „важност да се у данашњим временима негује нада о томе да је време помирења пред нама, а то помирење своју снагу неће црпсти из негирања старих повреда (рана), већ ће се ослањати на међусобно поштовање“.

Рељефну керамику с ликом Дамјанића, рад уметника Агоштона Сима, Ади је поклонио мађарски град Будакалас.

Извор: ТАНЈУГ