Припрема...

16. март 2023.

ПРЕДСЕДНИК ВУЧИЋ НИЈЕ ЧОВЕК КОЈИ ПОДЛЕЖЕ ПРИТИСЦИМА


Проблем је што не можемо да постигнемо консезус о тако важном питању као што је Косово и Метохија. Не стоји теза да је председник Вучић све радио сам, јер нико од председника и премијера није долазио толико у парламент и подносио извештај, рекао је шеф посланичке групе Српске напредне странке Миленко Јованов.

Изасланик Европске уније Мирослав Лајчак током боравка у Београду, осим са председником Србије, разговарао је и са представницима дела опозиције. Потом је изасланик САД Габријел Ескобар разговарао са председником Србије и председницом Владе, а данас се састао и са делом опозиције.

Јованов поручује да када имамо овакву фреквенцију посета међународних званичника и разговора са њима, а пред сусрет у Охриду, то је припрема терена.

“Са друге стране, наравно да има притисака, наравно да ти притисци не јењавају. Они нису само овако званични, они су и у неким незваничним разговорима, али сам ја сигуран да ће председник Вучић апсолутно одолети свим тим притисцима. Он је и раније показао да није човек који подлеже притисцима, напротив они који га знају, знају да то може да изазове само контра ефекат“, рекао је Јованов.

Поручује и да “неће Србија одустати од онога што је председник рекао“.

„Нама је кључна ствар да пробамо да решимо однос између Срба и Албанаца, да тај суживот некако функционише. Дакле, ми очигледно не можемо да живимо једни са другима, десило се то што се десило, ајде да видимо како можемо да дефинишемо да живимо једни поред других на простору КиМ“, додао је Јованов.

Указује да је услов без кога се не може формирање ЗСО.

“То је први услов, предуслов Србије, а онда и оно што су јасне ограде председника и то је један фалсификат који се понавља сваког дана од стране одређених опозиционих партија како је он рекао да прихвата концепт тог споразума. Не, он је рекао да прихвата концепт, али је истакао јасне резерве о једном важном питању и једној важној ствари. Важно питање је улазак Косова у УН, а једна важна ствар је независност такозваног Косова. То за Србију апсолутно није прихватљиво“, наводи Јованов.

Поручује да је прво Заједница српских општина, па онда сви други разговори о тексту споразума.

“Ја се надам да ће тог разума бити и драго ми је ако представници посредника виде деструктивну улогу Приштине и зато је јако опасно ово што раде неке десничарске странке у Србији, јер оне буквално дају појас за спасавање Куртију да он фактички не буде ни најекстремнији ни најлуђи у тим разговорима, него да то будемо ми“, рекао Јованов.

Јованов је рекао да је за Декларацију Странке слободе и правде била одговор на позив председника на разговоре о Косову и Метохији на које су одбили да оду.

„Они су одбили да разговарају, а као свој контра предлог они су предложили Декларацију један део је био текст и седам протокола која се тичу конкретних области“, додао је Јованов.

Каже да нико од представника албанске стране на КиМ није одговорио на ту Декларацију нити ће.

„Једнако нереално као и ови који кажу да ће мирним путем потпуно да реинтегришу Косово и Метохију у државно-правни систем Србије. Дакле, није реално. Реинтеграција је могућа ратом, свако ко каже другачије лаже и ту сам сагласан“, наводи Јованов.

„Ми у овом тренутку због тога што један број људи покушава да руши Вучића свуда, на сваком месту и на сваки начин – не можемо да постигнемо консезус о тако важном питању. Једни причају бајке на један начин, а други чекају да Вучић се оклизне, падне и да они на томе нешто профитирају“, наводи Јованов.

Јованов поручује да је проблем “што као држава и народ не можемо на јасан начин, гласно и сви заједно да кажемо шта је оно што је став наше земље“.

“То неки користе да би опстали на политичкој сцени. Десничарске странке свакога дана понављају једну исту причу“, додаје Јованов.

Указао је и да не стоји теза да је председник Вучић све радио сам, јер „нико од председника и премијера није долазио толико у парламент и подносио извештај парламенту колико председник Вучић“.

 

О увођењу санкција Русији: Србија има интерес и води се својим интересима

Када је реч о увођењу санкција Русији, Јованов је рекао да је „председник Вучић јасно говорио шта је став и да се никада није зарицао и заклињао да је овај или онај став нешто бетонирано“.

Указује да ће овакав став бити докле год то Србија може да издржи.

„Србија има интерес и води се својим интересима. Ја прихватам да постоје странке које сматрају да је наш интерес нешто друго, али ја још увек нисам видео анализу економску или политичку која ће нас уверити у нешто друго“, закључио је Јованов.