Припрема...

25. април 2014.

Промашили смо тему избора


1Нисам још никог срео ко није у неверици због чињенице да ДСС није прешао цензус. Послали смо доста компликовану поруку политичке неутралности, а то није ни била тема избора. Морали смо да дамо одговор на питање запослења. 

Миленко Јованов је прво доживео непријатан шок, као уосталом и сви други активисти Демократске странке Србије, по окончању избора, да би потом на седници Покрајинског одбора био изабран за председника овог страначког тела. Јованов је посланик у Скупштини Војводине и већ неколико година, од одласка Светислава Вукмирице, лидер локалног одбора ДСС-а. Све до недавних избора, његова каријера имала је узлазну путању, али су му статус добрано пољуљали катастрофални резултати странке у Кикинди. Но, то није утицало на партијске колеге у Војводини да га изаберу на челну функцију.

КИКИНДСКЕ: Прошло је месец дана од избора, сигурно сте много разговарали о резултатима и какво је са ове дистанце Ваше мишљење о лошем резултату ДСС-а?

МИЛЕНКО ЈОВАНОВ: Мислим да ми нисмо мотивисали бираче, чак ни одређени број наших чланова да гласају за нас. ДСС је колатерална штета једног односа према петооктобарској револуцији. Све странке које су тада победиле сада су прошле лоше. Мислим да је било најмање разлога да буде кажњена наша странка. Период Тадићеве власти људима је смучило целу ту причу да су они из протеста остали код куће или у мањој мери гласали, док су бирачи СНС-а и СПС-а очигледно били мотивисани да својим странкама дају гласове. Са друге стране, ДСС је послао доста компликовану поруку политичке неутралности. То није била тема избора. Морали смо да дамо одговор на питање запослења. Када погледате две странке које су освојиле највише гласова, видећете да једна прича о отварању нових радних места, а друга о томе да ће спречити отпуштања. Наша кампањаје била неупоредиво скромнија од многих странака, није нас било довољно ни у медијима. Спадам у онај круг људи у ДСС-у који не гледа са стране и покушавам да пронађем мањкавости у нама самима. Наша порука о неутралности је добила потврду два дана након избора и та наша политика тек ће добијати потврду. То ће у будућности бити једина могућа политика за Србију уколико жели да опстане као држава. Начин на који ћемо ту политику да објаснимо мора бити пријемчивији обичном грађанину.

Да ли чланови напуштају странку?

– Има одлазака, али у већој мери имамо прилив чланства. Неколико дана после избора десила се ситуација која је изазвала неверицу и сузе код неких чланова. Наиме, појавила се госпођа која је пензионерка и која је дошла у странку и донирала симболичну суму новца, а није члан странке. Нисам још никог срео ко није у неверици због чињенице да ДСС није прешао цензус.

Да ли се останак испод цензуса десио у право време, с обзиром на чињеницу да сте раније помињали како су ДСС-у потребне корените унутрашње реформе?

– Нама су корените промене свакако потребне, али било би лепше да су се десиле, а да смо прешли цензус. Странка ће се у наредном периоду позабавити собом и надам се да ће тај период бити кратак. Надам се да ће смоћи снаге да изабере људе који ће у јавност послати другачију поруку. Да енергичније, храбрије и јасније наступамо. Драго ми је што су те промене почеле из Војводине и што сам ја персонализација тих промена. То ми је изузетна част и велика обавеза.

Колико Вам то именовање лично и професионално значи?

– Веома много, јер је то признање за мој досадашњи рад. Члан сам странке од 2001. године и одувек сам активан. Војводином се бавим од 2009. године. Ето, након пет година бављења искључиво покрајинском политиком стигло је ово признање. Један сам од ретких који се, да кажем, уско специјализовао за питања у покрајини. ДСС је једина странка у којој сам икад био, никада нисам био у другој нити имам намеру да мењам странку. Чак и кад би се једног дана десило да ДСС промени свој политички правац, који се мени не би свиђао, не бих себе више видео у политици, а камоли у некој другој странци.

Прати нас лош имиџ да мрзимо Војводину, што није тачно

КИКИНДСКЕ: Шта ћете променити у раду и порукама Покрајинског одбора?

ЈОВАНОВ: Нас прати лош имиџ, а то је да ДСС практично мрзи Војводину, што није тачно. Ми волимо сваки део Србије, и оно што је добро за Србију, добро је и за Војводину. ДСС ће увек бити брана негативним трендовима. Није добро за Војводину да се неко игра сепаратизма и да се игра цртања граница. То није добро ни за Србе ни за друге нације у Војводини. Показаћемо да водимо рачуна о томе шта је интерес Војводине у Србији, као и да Војводина не сме да дође у положај да буде лошија од било ког другог дела Србије. Није аутономија да паре из Београда дођу до Новог Сада. За нас у ДСС-у је потпуно неприхватљиво да Јужни бачки округ добије више новца по свим пројектима, код свих фондова, код свих секретаријата, него сва три банатска округа заједно. Онда имамо новосадизацију, а то није аутономија. Аутономија је банатска магистрала које нема, аутономија је питање решавања обилазница око Зрењанина којих нема. Љубав према Србији подразумева љубав према Војводини. Нисмо за укидање аутономије, сматрамо да аутономија дефинисана Уставом мора да буде испуњена потпуно. Наш циљ је да се Војводина врати у уставне оквире из којих је изашла захваљујући овој покрајинској власти.

Да ли су покрајински избори извесни и да ли би они били нова шанса за ДСС?

– Покрајински избори јесу реални, али нису извесни. Мислим да је та прича била мало захуктана. Има осцилација. Мислим да ће се у наредних пар месеци знати да ли ће бити ванредних покрајинских избора, што до сада није био случај. На нама је да странку спремамо за те изборе.

Због чега сте изабрали баш ДСС?

– На факултету сам се доста бавио теоријом политике и о томе размишљао. И тада сам имао идеју да се укључим у политички живот. Увек је странка десног центра биле нешто што се поклапало са мојим размишљањима, пре свега, када су у питању национални интереси државе, као и демократско питање. Као што је Пекић дефинисао, сматрам да су демократско и национално две шине истог коловоза, нема потребе да једна искључује другу. ДСС је 2001. године био странка грађанске деснице. Надам се да ће се ускоро вратити на ту своју природну позицију коју је у једном тренутку морао да напусти због околности у земљи.

Напредовали сте, по ко зна који пут, у странци, да ли то видите као врх или увек има даље?

– То ће ипак други одлучивати. На располагању сам. Свако ко мене било где види, а сматра да посао који ми се нуди могу да обављам како треба, ја ћу га прихватити без много околишања.  Та странка је моја друга кућа, тамо сам провео велики број година. Не постоји ништа што не бих урадио ако је потребно и ако могу. Где је тај крај, не могу да предвидим. Све што је до мене, урадићу.

Који је правац којим ће покрајински ДСС убудуће ићи?

– У овом тренутку је најважније да ДСС у Војводини профилишемо као једну озбиљну политичку опцију. Морамо врло јасно да се позабавимо темама које брину грађане. Дуго смо се бавили питањима која су за грађане апстрактна, било да се ради о Статуту Војводине било да је реч о правним питањима. То, наравно јесу веома важна питања зa очување целовитости Србије. Али и поред тих тема, морамо се бавити и питањима грађана како бисмо их заинтересовали за неке друге теме. Да понудимо људима наше виђење, наравно у складу са оним што је буџет Војводине. Да имамо покриће за оно што причамо. Да кажемо колико има новца у Војводини и за шта су та средства предвиђена.

Убава Ђого/Кикиндске